Tigraystyrkor backar i Etiopiens böljande krig

Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) har dragit tillbaka sina styrkor från offensiven i norra Etiopien. Den vill att nödhjälp ska komma fram, och hoppas på fredssamtal. Men Etiopiens regering hävdar att TPLF har lidit svåra förluster.

Soldat trogen TPLF i staden Hawzen i Tigrayregionen, Etiopien. Bild från i maj.

Soldat trogen TPLF i staden Hawzen i Tigrayregionen, Etiopien. Bild från i maj.

Foto: Ben Curtis/AP/TT

Etiopien2021-12-20 14:19

Reträtten från regionerna Amhara och Afar har avslutats, meddelade TPLF:s talesperson Getachew Reda via sociala medier på måndagseftermiddagen.

Reträtten var också en "nödvändig modifiering" av kriget, enligt TPLF.

Enligt Getachew Reda är syftet med tillbakadragningen att humanitär hjälp ska kunna nå den hårt drabbade Tigrayregionen, som enligt FN utsatts för en "de facto blockad" under den 13 månader långa konflikten mellan TPLF och den etiopiska regeringen.

En reträtt från Afar och Amhara sägs ha varit ett krav från Etiopiens centralregering inför eventuella förhandlingar med TPLF.

TPLF skickade liknande signaler genom dess ledare Debretsion Gebremichael. I ett brev till FN skriver han: "Vi förlitar oss till att det djärva tillbakadragandet kan leda till en öppning för fred".

Talespersonerna för Etiopiens regering och för premiärminister Abiy Ahmed förkastar förklaringarna, och gör gällande att motståndarna försöker dölja militära bakslag.

– Det finns flera områden i Amhara där de finns kvar, och flera fronter där de de är beredda att attackera, sade talespersonen Billene Seyourn till AFP.

Kyrkby stridscentrum

De böljande fronterna i det regelrätta kriget om makten i Etiopien syns tydligt i den lilla orten Lalibela, känd för omvärlden som ett av Unescos världsarv med sina stenkyrkor från tidig medeltid.

Den militära makten har växlat flera gånger i Lalibela, mellan TPLF:s styrkor och regeringstrogen militär styrd från Addis Abeba sedan i augusti.

På måndagen kom beskedet att TPLF återigen lämnat orten och regionen, i ett större tillbakadragande från de strategiska regionerna Amhara och Afar.

Flygplatsen är nästan totalförstörd i striderna som rasat, skriver BBC.

Det var osäkert när rebellstyrkorna retirerat, men regeringen hävdar att biträdande premiärminister Demeke Mekonen Hassen besökte orten på söndagen.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed uppges ha befunnit sig vid fronten i regeringens motoffensiv.

Oöverskådliga katastrofer

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray, eftersom TPLF, som styrde regionen, uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet.

I somras återtog TPLF flera fästen i bland annat Tigray, för att sedan röra sig söderut och inleda en offensiv mot regeringsmakten i Addis Abeba.

Grova övergrepp rapporteras ha utförts av samtliga parter i konflikten, på bekostnad av civilbefolkningen.

Dödstalen räknas i tusental, men få oberoende observatörer har kunnat granska det verkliga läget. Omkring 400 000 personer i de norra delarna av landet riskerar svält, och drygt nio miljoner står inför hungersnöd, enligt FN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!