Alla nöjda när EU löste trätan med Ungern

Höstens stora strid mellan Ungern och övriga EU är äntligen över. En sen uppgörelse i Bryssel bäddar för både piska och morötter till Ungern – men också ett jättelån till Ukraina och enighet om bolagsbeskattning.

EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU2022-12-13 01:05

Tvisterna med Ungern har framför allt rört olika EU-bidrag till Ungern som EU-kommissionen vill frysa på grund av otillräckligt agerande mot korruption och bedrägerier.

Ungern har dock kontrat med att i gengäld säga nej till en uppgörelse om en miniminivå inom EU för bolagsbeskattning och ett gemensamt nödlån till Ukraina på 18 miljarder euro för 2023.

Sent i måndags nådde dock EU-ländernas ambassadörer i Bryssel en uppgörelse som löser ut alla knutar – och som alla tycks vara nöjda med.

– Jag tycker det är viktigt att behålla enigheten och det är det som vi har visat också. Nu har vi nått den här överenskommelsen som jag tycker är en bra kompromiss, säger EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till ett möte med sina kollegor i Bryssel.

"Glad morgon"

Kompromissen innebär klartecken för Ukrainalånet och en miniminivå på 15 procent för beskattning av de största börsbolagen. Men också att Ungern får ja till hur man tänker använda de 5,8 miljarder euro som landet sökt ur EU:s stora stödfond efter coronapandemin. Dessutom minskas mängden vanliga EU-bidrag som EU-kommissionen frusit till Ungern från 65 procent till 55 procent.

– Vi har en glad morgon. Jag ser det som ett erkännande av det enorma arbete som Ungern gjort under de senaste fem månaderna. Hela EU kan vara glada med det här resultatet. Ungern har levererat på sina åtaganden och vi är på väg att även framöver uppfylla de villkor och löften som vi satt på papper, säger Ungerns justitieminister Judit Varga på väg in till dagens EU-möte.

Ingen kohandel?

Att Ungern pressat ner mängden frysta pengar kan ses som en framgång för regeringen i Budapest. Samtidigt hålls ändå mångmiljardbelopp fortsatt inne av övriga EU. Hårda villkor gäller också fortsättningsvis för coronastödspengarna, innan de kan börja betalas ut.

– Jag tycker inte att de (Ungern) lyckades med sin strategi. Det här är en kompromiss där det viktiga är att vi fick på plats stödet till Ukraina, vilket vi har. Och också fick på plats att använda villkorlighetssmekanismen för första gången. Och också en återhämtningsplan med tydliga krav på Ungern för att få ut pengarna, säger Roswall.

Att det "bara" blir 55 procent av de ungerska pengarna som fryses, i stället för 65 ser hon inte som kohandel.

– Jag tycker inte det är eftergifter. Jag tycker snarare att det är tydliga krav och det visar att den här villkorlighetsmekanismen kommer att fungera.

Ungerns justitieminister Judit Varga på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
Ungerns justitieminister Judit Varga på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
Fakta: Trätan med Ungern

Fyra stora frågor har lösts efter uppgörelsen mellan Ungern och övriga EU sent i måndags:

* EU-kommissionen föreslog i september att 7,5 miljarder euro i EU-bidrag till Ungern ska hållas inne av oro för korruption och bedrägeri. Ungern har utlovat och inlett genomförandet av åtgärder för att möta oron, men kommissionen anser fortfarande att pengarna inte bör betalas ut. Uppgörelsen innebär nu att "bara" 6,4 miljarder fryses, i stället för 7,5.

* Ungern har som sista land i EU fått vänta på godkännande för sin plan för användandet av pengarna från EU:s stora stödfond efter coronapandemin. Uppgörelsen innebär nu att EU-länderna säger ja till planen och därmed 5,8 miljarder i bidrag. Pengarna betalas emellertid inte ut förrän ett antal "milstolpar" har uppfyllts när det gäller reformer kring korruptionen.

* Ungern slutar blockera ett EU-beslut om den uppgörelse om en gemensam miniminivå för bolagsskatt på 15 procent som förhandlats fram via ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

* Ungern godkänner dessutom EU-kommissionens förslag om att ge Ukraina ett långsiktigt lån på totalt 18 miljarder euro under 2023 för att kunna sköta landets löpande utgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!