Asylpakt i EU – kanske redan till jul

Årets julklapp i EU kan bli en uppgörelse om asyl- och migration. "Monstertriloger" och intensiva möten ska få EU-länderna och EU-parlamentet att enas.
–Ju förr desto bättre, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Nyanlända migranter tas om hand på en strand i Cádiz i Spanien i slutet av november. Arkivbild.

Nyanlända migranter tas om hand på en strand i Cádiz i Spanien i slutet av november. Arkivbild.

Foto: Jorge Gonzalez Casares/AP/TT

EU2023-12-05 12:43

Steg för steg har EU kommit allt närmare den nya gemensamma asyl- och migrationspolitik som föreslogs hösten 2020. I somras enades EU:s medlemsländer om sin syn på saken – om än med fortsatt motstånd från Ungern och Polen – och under hösten har slutförhandlingarna ångat på.

Nu är det slutspurt.

På torsdag samlas förhandlarna för vad som döpts till en "monstertrilog" där företrädare för ministerrådet, parlamentet och kommissionen ska baxa sig vidare om alla de olika lagförslag som ingår. Möjligen kan det bana väg för ett genombrott till nästa möte, den 18 december.

Första kvartalet

På tisdagen diskuterades läget av medlemsländernas migrationsministrar i Bryssel.

– Jag är faktiskt ganska hoppfull. Det är klart att vissa svåra frågor återstår att lösa ut. Men vi står relativt sett närmare varandra än vad många kanske kunde föreställa sig att vi skulle kunna göra. Många länder har en mycket ansträngd situation och det skapar naturligtvis en drivkraft för dem att se till att komma överens, säger Malmer Stenergard på väg in till mötet.

Det officiella målet är fortsatt att kunna enas "senast under första kvartalet 2024". Möjligen finns ändå en lösning om hörnet, exempelvis när förhandlarna träffas igen den 18 december.

– Ju förr desto bättre, för då hinner man färdigställa lagstiftningen i god tid innan valet till EU-parlamentet (i juni 2024). Det tror jag är bra. Jag tror inte det kommer att bli lättare senare än vad det är nu, säger Malmer Stenergard.

Omfördelning

Nyckelfrågor just nu är bland annat hanteringen av familjemedlemmar och barn och unga vid EU:s yttre gränser. Från en majoritet i EU-parlamentet har det också funnits tryck på att det vid krislägen behöver finns någon form av obligatorisk omfördelning av asylsökande mellan medlemsländerna.

– Där är mitt intryck från förhandlingarna att parlamentet har gett med sig i stor utsträckning och det tror jag är en förutsättning för att vi också ska komma överens, säger dock Malmer Stenergard i Bryssel.

Fakta: Asyl- och migrationspakten

EU-kommissionen lade i september 2020 fram ett omfattande paket med förslag på en ny asyl- och migrationspakt. Här är några av de viktigaste delarna i ursprungsförslaget:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Avsikten är att nå enighet mellan EU-parlamentet och EU:s ministerråd under det första kvartalet 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!