Biden betonar enighet med EU mot Ryssland

Det handlar om att visa enad front mot Ryssland när USA:s president Joe Biden sitter med på EU-toppmötet. Men trots samstämmighet, sanktioner och hot om nya åtgärder fortsätter de ryska attackerna som om inget hänt.

Enighet mot Ryssland och Vladimir Putins krig i Ukraina är det viktiga för EU och USA, enligt USA:s president Joe Biden.

Enighet mot Ryssland och Vladimir Putins krig i Ukraina är det viktiga för EU och USA, enligt USA:s president Joe Biden.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU2022-03-24 08:03

– Det viktigaste vi kan göra är att stå eniga, sade Biden.

– Hans (Putins) absoluta mål är att visa att demokrati inte kan fungera på 2000-talet och att autokratier är vad som gäller, fortsatte Biden, som också kallat Putin för krigsförbrytare, på väg in till EU-toppmötet.

Efter en och en halv timmes överläggningar med statsminister Magdalena Andersson (S) och de övriga 26 EU-ländernas ledare tackade president Biden för sig.

I ett uttalande säger EU och USA att man diskuterat det samordnade och enade svaret på Rysslands "oprovocerade och orättfärdiga militära aggression mot Ukraina".

Arbete pågår i EU med ett femte sanktionspaket, samordnat med USA. Trots att sanktionerna hittills verkar ha haft liten eller ingen effekt på den ryska invasionen och den brutala krigföringen i Ukraina är de avgörande, enligt statsminister Magdalena Andersson (S).

– Jag tycker det är otroligt viktigt att vi fortsätter att jobba med sanktionerna. De har haft effekt. Det ser vi ju på den ryska ekonomin. Därför är det viktigt att vi ser till att de sanktioner vi har infört implementeras till fullo i alla länder och att vi också jobbar med ytterligare sanktioner, säger Andersson.

"Sluta kriga"

På frågan om hur hon vet att sanktionerna har effekt när dödandet ändå fortsätter svarar hon:

– Syftet med sanktionerna är ju att president Putin ska sluta kriga i Ukraina. Och det är klart att det är större chans att påverka honom, om de har effekt på ekonomin. Men vi kan ju alla konstatera att han har inte slutat kriga än, säger statsministern i Bryssel.

USA har parallellt antagit egna nya sanktioner men verkar inte ha pressat på för ytterligare åtgärder i Bryssel utan att först ha fått med sig EU-länderna på vagnen. Det skulle riskera att splittra och äventyra den enighet som den amerikanske presidenten och EU-ledarna framhåller som avgörande.

EU har kritiserats för att inte slå hårdare mot, eller stoppa, importen av rysk gas och olja. Men för flera EU-länder skulle konsekvenserna för ekonomin bli stora.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis är en av flera som varnar för att gå för fort fram.

– Vi måste vara väldigt försiktiga så att inte åtgärderna vi inför blir mer skadliga för EU-medborgarna än för Ryssland, sade Mitsotakis på väg in till toppmötet.

Mycket oroade

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz leder ett mycket gasberoende land och har varnat för en recession, en kraftig ekonomisk nedgång, vid ett importstopp. Flera andra länder i unionen är också mycket oroade och har redan stora problem med att priserna på naturgas har skjutit i höjden så mycket.

– Det är klart att det skulle få ekonomiska konsekvenser. Och det bevisar ju hur viktigt det är att vi genomför den gröna omställningen, både för att rädda klimatet men också för att det är en säkerhetspolitisk fråga, säger Magdalena Andersson.

Måste införa

Att behovet av att implementera sanktionerna nu betonas så starkt anser hon vara något som gäller för alla.

– Det är inte för att peka ut något särskilt land, utan för att det är svårt med implementeringen. Det ser vi själva i Sverige. Det är viktigt att ha koll på vilka som är ägare bland annat till olika företag, säger Andersson i Bryssel.

EU-toppmötet var dagens tredje toppmöte för Joe Biden, efter att ha bevistat försvarsalliansen Natos toppmöte och ett med den så kallade G7-gruppen. Där ingår förutom USA också Japan, Kanada, Storbritannien och de tre EU-länderna Tyskland, Frankrike, Italien.

När Biden lämnat EU-ledarna tog de itu med en egen diskussion om läget i Ukraina, bland annat om den humanitära krisen i landet och miljonerna flyktingar som lämnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!