Billström: Inga löften till Iran

Ännu fler iranier straffas med sanktioner av EU för våldet mot demonstranter i Iran. Allt fler röster hörs också för att terrorstämpla Irans mäktiga revolutionsgarde – om än inte omedelbart.

Utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

Utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU2023-01-23 11:55

Ytterligare 18 iranier och 19 iranska organisationer placeras nu på EU:s sanktionslista med anledning av det senaste halvårets brutala agerande mot demonstranter.

En tydlig markering, anser utrikesministern.

– Här ingår ett antal befälhavare och delar av Irans revolutionsgarde, IRGC, från olika provinser. De inkluderar höga politiker som har förespråkat dödsstraff för demonstranter. De här befälhavarna är personer som sitter på resurser och som är intresserade av att kunna resa in och ut ur Iran så det är klart att den här typen av sanktioner träffar mycket hårdare än mot gemene man, säger Tobias Billström (M) till TT och Sveriges Radio Ekot under en paus i måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

Inga löften

EU-parlamentet vill gå ännu längre och röstade i förra veckan igenom en resolution med krav på att stämpla det mäktiga revolutionsgardet som en terroristorganisation. EU-parlamentet har visserligen inte någon makt i frågan – men det har ändå räckt för att uppröra de styrande i Teheran som protesterat högljutt.

Den iranska åsikten framfördes av utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian i telefonsamtal med Billström i fredags – dock utan att få några löften om att det inte ska bli någon terrorstämpling.

– Jag har inte lovat Irans utrikesminister att Sverige eller EU inte kommer att stödja att IRGC listas under EU:s terrorsanktioner. Sverige kommer fortsatt att verka för kraftfullast möjliga linje mot Iran i EU genom de verktyg som ger störst genomslag, säger Billström.

Terrorkoppling?

En terrorstämpling av revolutionsgardet är samtidigt inget som kan göras i en handvändning. Framför allt behövs en tydlig koppling till terrordåd eller terrorverksamhet.

– Det iranska revolutionsgardet kan inte listas under terrorismsanktioner enbart för de MR-kränkningar som pågår i Iran utan det behöver också finnas en koppling till terrorism och det är en viktig fråga i det här sammanhanget hur detta definieras, säger Billström i Bryssel.

– Det är något som inte kan beslutas utan att vi först får ett domstolsbeslut, konstaterar i sin tur EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Fakta: EU-sanktioner mot Iran

Landsomfattande demonstrationer inleddes i höstas i Iran sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit på sjukhus efter att landets moralpolis gripit henne för att inte ha burit sin huvudsjal på korrekt sätt.

EU har reagerat med sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU mot totalt 60 personer och åtta företag eller organisationer.

Ytterligare 18 personer och 19 organisationer sattes upp på listan under måndagen. Bland andra ingår Irans idrotts- och ungdomsminister Hamid Sajjadi, fyra parlamentsledamöter, chefen för regimvänliga engelskspråkiga tv-kanalen Press TV samt antiterrorpolisen Nopo och flera företag kopplade till cybersäkerhet och övervakning av sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!