Bister Zelenskyj på toppträff i Granada

Hur många tunnelbanor har ni för barnen? frågade en bister president i Ukraina på toppträff med övriga Europa. Volodymyr Zelenskyj stod åter i fokus när Europeiska politiska gemenskapen samlades i Granada.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på väg in till EPC-toppmötet i Granada.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på väg in till EPC-toppmötet i Granada.

Foto: Fermin Rodriguez/AP/TT

EU2023-10-05 09:46

Den ukrainske presidenten var en av inledningstalarna vid torsdagens toppmöte med närmare 50 stats- och regeringschefer och tunga EU-företrädare i 30-gradig hetta i andalusiska Granada.

Zelenskyj använde situationen i östukrainska Charkiv som exempel på den nuvarande krigssituationen. Fast då hade han ännu inte informerats om den blodiga attacken mot en mataffär i byn Hroza. I stället talade han om hur utbildningen i staden nu hanteras under jorden.

– Det är år 2023 och tunnelbanan är det enda säkra sättet i en miljonstad för att ge barnen en säker skola. Det är vad det innebär att vara granne med Ryssland, sade presidenten – och skickade en varning till kollegorna.

– Har ni tillräckligt med tunnelbanestationer i era städer där ni kan ordna säkra skolor om Rysslands hot blir verkliga? För de förbereder sig, sade Zelenskyj.

Mötte Kristersson

Presidenten hade också en rad enskilda möten med allehanda ledare, däribland Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det naturliga samtalsämnet är Ukrainas kommande EU-medlemskap. De har ju haft sju stycken rätt svåra kriterier som de ska leva upp till för att kunna starta medlemskapsförhandlingar, sade Kristersson till den svenska pressen på plats på väg in till mötet.

Själva EPC-mötet var som tidigare mest ett tillfälle för de europeiska ledarna att träffas i ett sammanhang som inte nödvändigtvis är centrerat kring EU. I det ytterst löst sammansatta EPC ingår även länder som Storbritannien, Norge och de EU-sugna kandidatländerna på västra Balkan.

Besviken Borrell

Alla EPC-länder fanns emellertid inte på plats. Varken Turkiet eller Azerbajdzjan deltog, till besvikelse för bland andra EU:s utrikeschef Josep Borrell som hade hoppats på samtal om Azerbajdzjans snabba krossande av det etniskt armeniska styret i Nagorno-Karabach.

– Det är synd att Azerbajdzjan inte är här. Och det är synd att Turkiet – som är Azerbajdzjans främsta stöttare – inte heller är här. Därför kommer vi inte kunna prata om det så allvarliga att mer än 100 000 människor tvingats fly sina hem undan militär styrka, sade Borrell på väg in till mötet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till torsdagens EPC-toppmöte i Granada, Spanien.
Statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till torsdagens EPC-toppmöte i Granada, Spanien.
Fakta: EPC-toppmötet

EPC – Europeiska politiska gemenskapen – lanserades våren 2022 som ett sätt att regelbundet samla kontinentens ledare, utan att det nödvändigtvis är i EU:s regi.

Torsdagens toppmöte i Granada i Spanien var det tredje för ländernas ledare och samlade ett knappt 50-tal stats- och regeringschefer samt företrädare för EU.

Utöver en gemensam sittning delades ledarna upp i fyra grupper som enskilt diskuterade frågor som multilateralt samarbete, energi och miljö samt digitalisering och cyberhot.

Mötet avslutades med middag i Alhambra-palatset. Under fredagen fortsätter de 27 EU-länderna att mötas, i ett informellt toppmöte om framför allt utvidgnings- och migrationsfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!