Effektiva tjecker förenklar för Sverige i EU

Tjeckisk effektivitet har fört stora delar av EU:s senaste klimatförslag i mål – redan innan Sverige tar över som ordförandeland i EU. Klimatministern räknar ändå med ett intensivt halvår för att få EU-länderna att dra åt samma håll.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU2022-12-20 14:17

Bara drygt en vecka återstår innan stafettpinnen i EU:s ministerråd flyttas från Prag till Stockholm.

Första halvåret 2023 är det Sverige och svenska ministrar som kommer att stå i centrum för mycket av förhandlandet mellan medlemsländerna och gentemot EU-parlamentet.

På förhand såg det ut som om en stor del av tiden skulle behöva ägnas åt det stora klimatpaketet Fit for 55 som lades fram i fjol. Men där har höstens ordförandeland Tjeckien spurtat rejält – bland annat genom att i helgen förhandla klart de tunga delarna om framtida regler för handeln med utsläppsrättigheter, ETS.

Utsläppshandel

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) räknar ändå med ett intensivt ordförandeskap.

– Det är självklar skönt att se att tjeckerna har varit så framgångsrika i antalet akter de har dragit igenom, men allt ska ju städas upp och ros i hamn också. Vi kommer att ha väldigt mycket att göra under ordförandeskapet, säger Pourmokhtari i samband med tisdagens miljöministermöte i Bryssel.

ETS-uppgörelsen har mötts av glada kommentarer från EU-länderna och EU-parlamentet. Diverse miljöorganisationer är desto mer kritiska och anser att åtgärderna är för svaga.

Men Pourmokhtari är nöjd.

– Det är viktigt att tänka på hur vi kan se till att europeisk ekonomi fortsätter växa i omställningen, att vi visar på de möjligheter som kommer av en omställning, och då gäller det att vi utför det på ett ansvarsfullt sätt, säger ministern.

– Här är det ett ganska kraftigt beslut som kommer får stora effekter för de utsläppen som Europa producerar. Även här ser ju jag att Sverige, eftersom vi ligger i framkant, kan få en fördel av att många av de länder som har en längre väg att gå för att minska sina utsläpp också ökar takten.

Återställa natur?

Alla de Fit for 55-förslag som ligger på Pourmokhtaris bord är redan färdigförhandlade. Det som återstår ligger främst på energi- och transportsidan. Samtidigt finns många andra tunga miljöförslag att diskutera under våren.

En särskilt knivig historia är det naturrestaureringsförslag som EU-kommissionen presenterade i somras och som medlemsländernas ministrar höll en första diskussion om på tisdagen.

Sverige har egentligen en hel rad med kritiska synpunkter, med oro för vad åtgärderna för att återställa skogar och marker ska få för konsekvenser för allt mellan skogsbruk och gruvdrift till parkplanering och militära övningsfält.

Som minister i ordförandelandet behöver dock Romina Pourmokhtari balansera mellan Sveriges och hela EU:s bästa.

– De svenska ståndpunkterna har ju under lång tid framgått, men när man är ordförande så är ju tanken att man ska samla in rummet och ro besluten i hamn helt enkelt, säger ministern i Bryssel.

Fakta: Fit for 55

EU-kommissionen lade sommaren 2021 fram ett stort klimatpaket med åtgärder för att ordna en minskning av EU:s utsläpp till år 2030 med 55 procent jämfört med 1990 års nivåer.

Under hösten har förhandlingar mellan EU:s ministerråd och EU-parlamentet lett till slutuppgörelser på flera av delarna i paketet. Här ingår bland annat en koldioxidtull (döpt till CBAM), nya regler för utsläppshandeln (ETS), ansvarfördelningssystemet (ESR) om hur mycket varje land ska minska sina utsläpp, utsläppen från skog och mark (LULUCF), utfasning av koldioxidutsläpp från bilar och inrättandet av en social klimatfond för att stödja områden som drabbas särskilt av omställningen.

Kvar att enas om finns exempelvis nya regler för flygbränslen, energieffektivisering (EED), energibeskattning (ETD) och användandet av förnybara energikällor (RED).


Fakta: Markåterställning i EU

EU-kommissionen presenterade i somras förslag om hur återställningsåtgärder till år 2030 ska ha genomförts på 20 procent av EU:s alla land- och vattenytor.

"När vi återställer naturen tillåter vi den att förse oss med ren luft, rent vatten och rent mat och vi gör det möjligt för den att skydda oss från det värsta i klimatkrisen", sade klimatansvarige vice kommissionsordföranden Frans Timmermans i ett pressmeddelande.

I förslaget ingår att medlemsländerna ska bli skyldiga att ta fram bindande planer och mål för att skydda allt mellan grönområden i städer till mängden fjärilar och fåglar i markerna. Skogarna ska bli mer levande, med fler träd i olika åldrar. Dammar och andra hinder ska bort så att minst 2 500 mil av europeiska floder ska flyta obehindrat.

Medlemsländernas miljöministrar höll en första diskussion om förslagen på tisdagen. Förhoppning finns om att nå enighet om ministerrådets linje under det svenska ordförandeskapet under våren 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!