Efter Hamasattacken – oro för ny flyktingvåg

Konflikten i Mellanöstern väcker farhågor om nya flyktingkriser och migrationsvågor till EU. Ett avtal med Egypten står överst på önskelistan.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inne på EU-toppmötet i Bryssel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inne på EU-toppmötet i Bryssel.

Foto: Omar Havana/AP/TT

EU2023-10-27 15:53

Migrationen har i åratal varit ett av de hetaste ämnena vid EU:s toppmöten. Nu förstärks det dessutom av den nyuppblossade konflikten mellan israeler och palestinier, där dessutom Libanon riskerar att dras in.

– Om konflikten sprider sig kommer det sannolikt att få konsekvenser. Det gäller att vara förberedd, säger Frankrikes president Emmanuel Macron på sin presskonferens efter veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Macron och övriga stats- och regeringschefer fick inför mötet ett brev från kommissionsordförande Ursula von der Leyen med hennes syn på saken och tankar om vad som behöver göras kring migrationen.

Det följdes under mötet av en "strategisk diskussion" – om än utan konkreta beslut.

Avtal med Egypten?

Fokus ligger tydligt på stärkta yttre gränser och närmare samarbete med de länder kring Medelhavet varifrån flyktingsmugglarna kör sina båtar.

"Vi måste bygga upp våra partners kapacitet att genomföra effektiv gränsövervakning och sök- och räddningsinsatser", skrev von der Leyen bland annat.

Kommissionen gjorde i somras en uppgörelse med Tunisien om stöd i migrationsarbetet och bistånd till landets egna utveckling, som man själva ser som en framgång, både på kort och lång sikt.

– Siffrorna över antalet migranter och flyktingar har gått ner. Vi ser de första positiva effekterna. Ännu viktigare är investeringarna i infrastruktur och utbildning. Nu arbetar vi med en liknande modell för Egypten, berättar von der Leyen på sin presskonferens efter toppmötet.

"Stöder terrorism"

EU-kommissionen utlovar också nya lagförslag i slutet av november för att förstärka kampen mot människosmuggling och ett "mycket nära samarbete" med medlemsländerna när det gäller att få fart på återsändandet av personer som fått avslag på sina asylansökningar.

Ursula von der Leyen manar samtidigt medlemsländerna att "hålla takten uppe" för att kunna enas med EU-parlamentet om den asyl- och migrationspakt som stötts och blötts i flera år.

En klar majoritet stöder pakten – även om Ungerns premiärminister Viktor Orbán fortsatt är djupt kritisk mot all migration över huvud taget.

– De som stöder migration stöder också terrorism, fnös Orbán på väg in till toppmötet i torsdags.

Fakta: Migration på toppmötet

EU-länderna avslutade sitt ordinarie oktobertoppmöte på fredagen med samtal om ekonomiska frågor, kriget i Ukraina och andra internationella ämnen, samt migration.

I ett brev till ledarna inför mötet utlovar EU-kommissionen bland annat en "vägkarta" för att få fart på återsändandet av personer som inte har rätt att stanna i EU.

Där ingår bland annat åtgärder för att se till att utvisningsbeslut utfärdas parallellt med negativa asylbesked, få besluten att accepteras ömsesidigt i alla EU-länder och att organisera gemensamma utvisningar via EU:s gränsmyndighet Frontex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!