Kraftigt stigande energipriser har väckt rejäl politisk oro i en lång rad EU-länder under hösten och gjort frågan till ett av huvudämnena när stats- och regeringscheferna nu samlas i Bryssel.
– Vintern är på väg och vi ser höga priser på energi och det kommer naturligtvis att skapa problem för våra medborgare och företag, sade Finlands statsminister Sanna Marin på väg in till torsdagens EU-toppmöte.
EU-kommissionen har lagt fram en "verktygslåda" med diverse stödåtgärder som medlemsländerna själva kan använda för att hjälpa konsumenter och företag som drabbats hårt av högre räkningar.
"Får inte backa"
Olika EU-länder har dock olika åsikter om vad som borde göras för att hantera situationen.
Länder som Spanien och Grekland trycker på för fler centrala EU-åtgärder, bland annat för inköp och prisreglering av gas. Polen och en rad andra länder i öst vill i sin tur att EU-kommissionen drar ner på klimatambitionerna i sommarens stora "Fit for 55"-paket.
Ingen av de åtgärderna gillas av Sverige.
– Det här får inte innebära att vi backar på klimatomställningen för den är det helt avgörande att vi fortsätter med. Det får heller inte leda till några nya åtgärder som ska finansieras av nya skattemedel. Vi får hålla oss till det vi har, sade statsminister Stefan Löfven på en svensk pressträff i Bryssel inför toppmötet.
Merkel och Orbán
Löfven har stöd av bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
– Vi måste tydligt skilja frågan om energipriser från klimatutmaningarna och "Fit for 55". Det är två olika saker. Jag tror att vi måste reagera sansat, det kommer i alla fall vi i Tyskland att göra. Vi får inte stänga av marknaden, utan i stället se till att det blir ännu mer av marknad, och vid behov sätta in sociala skyddsåtgärder, sade Merkel på väg in till mötet.
Helt annorlunda ord hördes från Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Redan när EU-ledarna möttes i Slovenien för två veckor sedan anklagade han EU-kommissionen för att bidra till de stigande energipriserna med sina klimatåtgärder.
Nu fyller han på med ännu mer och hävdar att förslaget om att utvidga handeln med utsläppsrätter till nya områden gör energipriserna "skyhöga". EU-kommissionens klimatansvarige viceordförande Frans Timmermans får rejält med skäll.
– Vad Timmermans och andra föreslår kommer att döda medelklassen i Europa. Det är förnuft på ena sidan och fantasier på den andra. Och utopiska fantasier dödar oss, sade Orbán i Bryssel.
Ilsken tjeck
Även Tjeckiens premiärminister Andrej Babis är på krigsstigen.
– EU-parlamentet och EU-kommissionen är besatt av den "gröna given", har skapat problem och höjt energipriserna och hindrar oss nu från att hjälpa våra medborgare, hävdade Babis inför mötet.
Därinne ska premiärministern sedan bistert ha sagt nej till en rad olika formuleringar i det gemensamma mötesuttalande som planerats.
Först vid 23.30-tiden kunde man enas, sedan energidiskussionen pågått i mer än fem timmar. Där heter det nu exempelvis att EU-kommissionen ska utreda om ytterligare reglering behövs av ”vissa ageranden inom handeln”.
Stats- och regeringscheferna lovar samtidigt att återkomma till energifrågan vid sitt nästa toppmöte, i december. Redan på tisdag samlas dessutom ländernas energiministrar till ett extrainsatt möte i Luxemburg.