Enighet söks när Sverige tar över i EU

Sveriges nya EU-minister får rivstarta med ett svenskt ordförandeskap efter bara några månader som statsråd.
–Spänd av förväntan, säger Jessika Roswall (M).

EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till fredagens ministermöte i Bryssel.

EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till fredagens ministermöte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU2022-11-18 16:18

Första ministermötet skedde under fredagen i Bryssel. Nästa vecka blir det också debut i EU-parlamentet i Strasbourg då EU-ministern ska vara med och fira parlamentets 70-årsjubileum.

Sedan väntar en späckad vår när Sverige är ordförandeland i EU:s ministerråd från den 1 januari.

– Jag känner mig så förberedd som jag kan vara. Jag har ju inte varit statsråd så länge, men jag har haft ett gott samarbete med den förra EU-ministern (Hans Dahlgren). Jag är spänd av förväntan, men inser att det kommer att bli mycket jobb, säger Roswall i Bryssel.

Påverkas av SD?

En av frågorna på förhand har varit hur mycket regeringens stödparti SD kommer att kunna påverka EU-politiken. SD har exempelvis en betydligt mindre kritisk bild av Ungern än de tre regeringspartierna. Enligt Roswall har det ändå inte påverkat hennes linje inför debutmötet i Bryssel på fredagen, då just läget i Ungern stod i centrum.

– Inte alls. Vi har varit tydliga hela tiden och kommer att vara det. Jag var på EU-nämnden i fredag och fick ett klart stöd att ställa den här frågan (om domstolarnas oberoende), säger Roswall.

Arbeta för enighet

Sveriges program för ordförandeskapet har man till stor del ärvt från företrädarna i S-regeringen.

– Mycket ligger kvar. Sedan ska vi anpassa oss efter omvärlden – och det är klart att säkerhetsfrågorna kommer att vara på topp även för det svenska ordförandeskapet, säger Roswall.

En av utmaningarna blir att få EU att fortsatt hålla ihop med stödet till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

– Jag har för ambition att se till att bibehålla den enigheten. Det kommer säkert bli tufft, men jag tror att det kommer att gå, säger EU-ministern i Bryssel.

Fakta: Ordförandeskap i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de kommande halvåren:

Hösten 2022: Tjeckien

Våren 2023: Sverige

Hösten 2023: Spanien

Våren 2024: Belgien

Hösten 2024: Ungern

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!