"Erkännandet av de separatiststyrda områdena i Ukraina är ett flagrant brott mot internationell rätt, Ukrainas territoriella integritet och Minskavtalen. EU och dess partners kommer att komma med ett enat, fast och bestämt svar i solidaritet med Ukraina", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter efter beskedet från Moskva.
Kort därpå kom ett pressmeddelande från de båda EU-topparna där de slog fast att det kommer att utfärdas sanktioner mot ”de ansvariga bakom det här”. Några detaljer om vilka eller vilkens sorts sanktioner det var fråga om framgick inte av texten.
Den massiva ryska truppansamlingen vid gränsen till Ukraina var ett givet huvudämne för måndagens utrikesministermöte i EU.
Avrådde Putin
Inte minst följde man rapporterna från Moskva där president Vladimir Putin samlade sitt säkerhetsråd för att diskutera ett erkännande av de ryskkontrollerade områdena i östra Ukraina som självständiga.
– Vi uppmanar Putin att inte göra detta. Det skulle vara ett brott mot folkrätten och dessutom göra att Minskavtalet inte följs. Om det fattas ett sådant beslut så kommer vi att reagera omedelbart från EU:s sida, sade utrikesminister Ann Linde (S) på väg ut från mötet.
Strax efteråt kom beskedet från Moskva om att Putin ringt Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för att berätta att han "i en nära framtid" kommer att skriva under ett beslut om erkännande.
EU har tillsammans med USA och andra allierade förberett omfattande ekonomiska och politiskt sanktionspaket mot Ryssland.
"Svår fråga"
Enighet finns om att omedelbart kunna utlösa sanktionerna vid en storskalig rysk invasion. Men vad man ska göra om allt sker i andra steg och genom andra åtgärder har inte varit klart.
– Det är ju naturligtvis en väldigt svår fråga. Det är ju mycket möjligt att det inte blir så tydligt. Det var som en kollega sade: det här kommer inte att bli ett Barbarossa (som den nazityska attacken mot Sovjetunionen under andra världskriget) där man rullar in med tanks och viftar med flaggor. Det kommer att vara på ett annat sätt och det gör det svårt, även om vi har förberett massiva sanktioner, sade Ann Linde.
Vill ha stöd
Utrikesministrarna inledde måndagsmötet med att under två timmar samtala med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba.
Han vill se vissa av EU:s sanktioner med en gång.
– Vi anser att det finns goda och legitima orsaker att införa vissa av sanktionerna redan nu, för att visa att EU inte bara är redo att samtala, utan även att agera, sade Kuleba i Bryssel.
Ann Linde kallade på måndagsmorgonen uppgifterna om ett eventuellt kommande toppmöte mellan Putin och USA:s president Joe Biden för ett "hopp i mörkret".
På eftermiddagen hade det hoppet avtagit rejält.
– Det blinkar – men det är inte mycket kvar, sade Ann Linde i Bryssel.