EU: Förhandla med Ukraina och Moldavien

Både Ukraina och Moldavien bör få inleda formella förhandlingar om medlemskap i EU, uppmanar EU-kommissionen. För Bosnien och Hercegovina ser det tuffare ut.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett besök i Kiev i helgen. Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett besök i Kiev i helgen. Arkivbild.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

EU2023-11-08 12:18

De väntade uppmaningarna presenteras av kommissionsordförande Ursula von der Leyen och utvidgningskommissionären Olivér Várhelyi på en presskonferens i Bryssel.

– I dag är en historisk dag. I dag rekommenderar kommissionen att rådet (EU-länderna) inleder medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien, säger von der Leyen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är glad.

"Det här är ett starkt och historiskt steg som banar väg för ett starkare EU med Ukraina som medlem. Jag tackar EU och von der Leyen personligen", skriver presidenten på X (tidigare Twitter).

Oro för Bosnien

Samtidigt manas till att ge Georgien officiell status som kandidatland till EU, en status som Ukraina och Moldavien fick redan i fjol.

Ett annat suget ansökarland, Bosnien och Hercegovina, får däremot vänta ytterligare en stund. Medlemskapsförhandlingar utlovas först om och när man klarar av ett antal villkor. Framför allt är det utvecklingen i landets serbiska områden som oroar.

– Vi noterar ett antal positiva politiska och juridiska steg. Men vi noterar också med oro ett antal okonstitutionella lagar som antagits av representanter för Republika Srpska, säger von der Leyen.

Men hon betonar samtidigt att dörren är öppen "på väldigt vid gavel".

Beslut i december?

För att förslagen ska bli verklighet krävs nu beslut med enighet från EU:s nuvarande medlemsländer. Det väntas bli en av huvudfrågorna när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till sitt nästa toppmöte i Bryssel, den 14–15 december.

Att inleda förhandlingar är ett stort steg på vägen mot EU-medlemskap. Att bli klar är dock en annan sak. Exempelvis har Montenegro och Serbien förhandlat formellt sedan 2012 respektive 2014, utan att ännu anses vara nära ett medlemskap. Albanien och Nordmakedonien fick i sin tur löfte om förhandlingsstart redan i fjol – utan att några samtal på allvar verkligen kommit igång.

Utrikesminister Tobias Billström (M) och hans finländska kollega Elina Valtonen betonar på en presskonferens i Helsingfors vikten av att utvidgningsprocessen är "meritbaserad" – att länderna verkligen uppfyller de krav som ställs.

– Ukraina tillhör den europeiska familjen, fastslår ändå Billström enligt nyhetsbyrån STT.

Tillväxtsplan

Parallellt vill EU-kommissionen också få ökad fart i EU-närmandet på västra Balkan. En ny "tillväxtsplan" lanseras för att med sex miljarder euro hjälpa länderna att göra reformer och anpassa sig till EU:s inre marknad.

– Vi tror att vi verkligen kan lyfta regionen: ett lyft som de behöver och som vi också behöver, säger Várhelyi.

Senast EU utvidgades var 2013 då Kroatien släpptes in i unionen.

Fakta: EU:s utvidgningar

EU har utvidgats sju gånger sedan dåvarande Västtyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike och Italien 1951 skrev under Paris-fördraget om att skapa den så kallade "kol- och stålunionen":

* 1 januari 1973: Danmark, Irland och Storbritannien

* 1 januari 1981: Grekland

* 1 januari 1986: Portugal och Spanien

* 1 januari 1995: Finland, Sverige och Österrike

* 1 maj 2004: Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern

* 1 januari 2007: Bulgarien och Rumänien

* 1 juli 2013: Kroatien

Fotnot: Hela Tyskland är medlem i EU sedan den 3 oktober 1990 då det forna Östtyskland införlivades. Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020.


Fakta: Länderna som vill in

Här är länderna i EU:s väntrum (med invånarantal inom parentes):

Förhandlingar pågår: Albanien (2,8 miljoner), Montenegro (600 000), Nordmakedonien (2,1 miljoner) och Serbien (6,8 miljoner)

Föreslås få börja: Moldavien (2,6 miljoner) och Ukraina (38 miljoner)

Kan få börja – om villkor uppfylls: Bosnien och Hercegovina (3,2 miljoner)

Föreslås bli kandidatland: Georgien (3,7 miljoner)

Väntar på att erkännas som kandidat (och över huvud taget som självständigt land av vissa EU-länder): Kosovo (1,8 miljoner)

Har fått sina förhandlingar frysta: Turkiet (85,3 miljoner)

Källor: Utrikespolitiska institutet, EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!