EU: Full solidaritet med Ukraina

EU-länderna uttrycker full solidaritet med Ukraina och varnar Ryssland för "stora konsekvenser" vid ytterligare aggressioner. Beroendet av rysk gas och olja väcker oro och maningar om att lära sig mer.

Utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens utrikesministermöte vid EU i Bryssel.

Utrikesminister Ann Linde på väg in till måndagens utrikesministermöte vid EU i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU2021-12-13 10:44

Det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina var frågan på allas läppar när EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel under måndagen.

– All aggression gentemot Ukraina kommer att följas av politiska konsekvenser och ett högt ekonomiskt pris för Ryssland, lovar utrikeschefen Josep Borrell på sin presskonferens efter mötet.

– Det viktiga är att vi är helt eniga. Om det blir någon ytterligare aggression mot Ukraina så kommer det att vara ett mycket tydligt svar från EU, förklarar utrikesminister Ann Linde (S).

Johnson och Putin

Exakt hur EU tänker svara går man dock inte in på ännu.

– Man ska vara lite försiktig med att spekulera. Ännu är det ju inte så att det har hänt någonting utan vi har bara noterat ett starkt, retoriskt mycket hårdare språk (från Ryssland), att det finns många soldater längs gränsen och att det finns kvar mycket material sedan övningar i våras. Det gör att det finns anledning att vara alert, säger Linde.

Parallellt har även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson pratat med Rysslands president Vladimir Putin under måndagen och uppmanat honom att trappa ner spänningarna, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Toppmöte väntar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer till Bryssel på onsdag för toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.

Då väntar både stöd och förmaningar.

– EU kommer säga två saker: att det finns en full solidaritet på kravet på Ukrainas territoriella integritet och suveränitet och att man ska följa den europeiska säkerhetsordningen, att det är upp till varje land att själv bestämma om sin säkerhetspolitik. Det andra är att det är viktigt att Ukraina fortsätter med sina reformer, till exempel när det gäller antikorruption, säger Ann Linde.

Träffar Baerbock

Utrikesministern håller under tisdagen ett nedrustningsmöte i Stockholm. En av deltagarna där är nya tyska kollegan Anna-Lena Baerbock, som Linde gärna vill höra mer av när det gäller diskussionen om den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2.

Energin och utrikespolitiken går allt mer in i varandra, konstaterar utrikesministern.

– Vi utrikesministrar behöver lära oss mycket mer om energi och energiministrarna måste lära sig om utrikespolitik, för numer hänger det ihop. Vi är på ett osunt sätt beroende av energi från Ryssland och jag såg som OSSE-ordförande hur detta spelar en direkt roll när man kan ändra priser, slå av och på kranar och så vidare, säger Linde i Bryssel.

Fakta: Nya EU-sanktioner

EU:s utrikesministrar godkände på måndagen sanktioner mot den ryska Wagner-gruppen, som anklagas för att förmedla legosoldater till konflikterna i bland annat Ukraina, Syrien och Libyen.

"Wagner-gruppen har rekryterat, utbildat och skickat privata militärer till konfliktområden runt om i världen för att göda våld, plundra naturresurser och hota civila i brott mot internationell rätt. De individer som listas av EU är inblandade i allvarliga människorättsövergrepp, inklusive tortyr och utomrättsliga summariska avrättningar och dödanden", heter det i ett gemensamt uttalande.

Sanktionerna i form av frysta eventuella tillgångar i EU och visumförbud riktas mot Wagner-gruppen och tre andra organisationer samt åtta individer.

Källa: EU:s ministerråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!