Som formell partiledare och gruppledare i EU-parlamentet för EPP – Europas samlade kristdemokrater och konservativa – är 51-årige Manfred Weber en nyckelfigur i hela EU. När han ringer runt för att förmedla sin syn på vad som är viktigast just nu handlar det främst om migration och ekonomi.
Förhoppningen är att EU-länderna och EU-parlamentet under hösten ska kunna ena sig om en kompromiss kring den asyl- och migrationspakt som föreslogs 2020.
– Vi har ett enormt politiskt och moraliskt ansvar att ta den här chansen nu och göra klart pakten, säger Weber, med en tydlig uppmaning till sina kollegor i EU-parlamentet om att sluta upp bakom den något tuffare linje som förts fram av EU:s medlemsländer i ministerrådet.
– Jag måste mana socialdemokraterna och de gröna att ta sitt ansvar. Låt oss använda rådets uppgörelse som en plattform, säger Weber.
Prata med grannarna
Samtidigt betonar han att pakten är en lösning på lång sikt, med sina striktare nya regler kring gränshantering och återsändande. På kort sikt handlar det i stället mycket om samarbete med länder utanför EU.
Därför gillar han det avtal med Tunisien som EU-kommissionen trycker på för att få igenom för att få ner migrantflödet. Många är dock tveksamma, med tanke på president Kaïs Saïeds allt mer auktoritära styre.
– Men vi måste jobba med de partner vi har. Vi kan inte välja våra grannar. Låt oss försvara våra principer, men med en pragmatisk inställning och prata med dem. Som vi gjorde med (Turkiets president Recep Tayyip) Erdogan. Nu gör vi det med Saïed, säger Weber, som själv besökte Tunisien i somras.
Vad säger Ursula?
När EU-parlamentet samlas i Strasbourg den här veckan ligger fokus främst på kommissionsordförande Ursula von der Leyens årliga linjetal om läget i unionen.
Många undrar om det är nu dags för henne att meddela öppet om hon är villig att fortsätta på sitt jobb efter EU-valet nästa år. Manfred Weber vill dock inte sätta någon press.
– Vi har i Ursula von der Leyen en mycket framgångsrik EPP-ordförande för kommissionen. Vi är väldigt stolta över det. Om hon vill ställa upp igen eller inte är upp till henne. Och också frågan om när hon vill meddela det, säger Weber.
Samarbete i mitten
EPP-ledaren har den senaste tiden haft allt närmare kontakter med den mer EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, där bland annat Italiens regeringsparti Italiens bröder ingår, tillsammans med bland andra SD och Sannfinländarna.
Inför EU-valet 2024 talar Weber sig ändå varm för ett fortsatt mittensamarbete, snarare än att titta till höger.
– Vi har Olaf Scholz som socialdemokratisk kansler i Tyskland. Vi har Emmanuel Macron som liberal president i Frankrike. Vi har troligen EPP som det största partiet i Europa. Jag anser att de här tre grupperna måste jobba tillsammans för att ge EU en ny riktning. Vad jag vill uppnå är att EPP blir så starkt att vi kan dominera vilken riktning vi än tar, säger Manfred Weber till TT.