EU: Inga pengar till Ungern

Ungern får fortsätta vänta på sina EU-pengar – åtminstone om EU-kommissionen får råda. De reformer som hittills gjorts anses inte tillräckliga för att trovärdigt slå mot korruption och bedrägeri.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán bockar för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett EU-toppmöte i oktober. Arkivbild.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán bockar för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett EU-toppmöte i oktober. Arkivbild.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU2022-11-30 09:39

Det väntade beskedet innebär att Ungern fortsatt inte får ut de 7,5 miljarder euro som hållits inne sedan i september.

Däremot ges – också som väntat – tummen upp för Ungerns del av EU:s stora stödfond efter coronapandemin. Pengarna där, 5,8 miljarder euro, kommer dock inte att betalas ut förrän Ungern implementerat utlovade åtgärder.

– Inga pengar kommer att flöda innan milstolparna har uppnåtts, betonar EU:s finansansvarige förste vice ordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.

"Rätt riktning"

Ungern hade fått till den 19 november på sig att presentera och besluta om de åtgärder som kommissionen velat se.

När det nu analyserats är budgetkommissionären Johannes Hahn tydlig med huruvida villkoren uppfyllts.

– Det korta svaret är nej. Ungern har olyckligtvis inte implementerat åtgärder så att vi kan säga att risken har försvunnit. Men det är också viktigt att påpeka att Ungern har rört sig i rätt riktning, säger Hahn.

Nästan framme?

Ungern hyser ändå optimism om att tvisten snart ska lösas.

– Vi räknar med att kunna implementera de återstående kraven och under 2023 kommer vi att kunna övertyga kommissionen, säger Tibor Navracsics, tidigare EU-kommissionär och nu minister med särskilt ansvar för kontakter till EU.

– Om man jämför situationen med ett 100-meterslopp så har ungrarna nu kommit 90 meter, anser Navracsics enligt nyhetsbyrån AFP.

Svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L) välkomnar EU-kommissionens analys.

"Länder som bryter mot rättsstatens principer ska inte kunna vänta sig några utbetalningar från Bryssel”, skriver Karlsbro i ett uttalande.

Rådet avgör

Pengarna hålls inne med hjälp av de nya krav som infördes i samband med att EU-ländernas enades om sin nuvarande långtidsbudget. Medlemsländerna ges där möjlighet att stoppa utbetalningar till ett land om det anses finnas risk för att pengarna missbrukas.

De avgörande besluten om kommissionens förslag ska nu tas av EU-ländernas finansministrar. Preliminärt ska det ske nästa tisdag, den 6 december – även om det redan öppnats för att det kan bli tal om ett extrainsatt finansministermöte veckan därpå i stället.

Senast den 19 december behövs ett beslut om de "vanliga" EU-bidragen, medan beslutet om coronastödspengarna behöver tas innan årsskiftet.

Ukrainastöd

I diskussionerna ingår samtidigt önskemål från både EU-kommissionen och samtliga andra EU-länder om att Ungern ska säga ja till ett omfattande stödpaket för Ukraina och sluta blockera införandet av en gemensam miniminivå för bolagsbeskattning.

Budgetkommissionär Hahn är dock optimistisk kring att Ungerns motstånd mot Ukrainapaketet kommer att försvinna.

– Jag är väldigt övertygad om att problemen kommer att lösas. Men ni känner väl kommissionen ganska bra: vi har alltid en plan B, säger Johannes Hahn.

Fakta: EU-budgetens rättsstatsmekanism

Under arbetet med EU:s långtidsbudget för åren 2021–2027 enades medlemsländerna om att införa en särskild rättsstatsmekanism som ska göra det möjligt att stoppa EU-pengar till medlemsländer som inte uppfyller grundläggande rättsstatsprinciper. Formellt ska pengarna kunna hållas inne för att undvika missbruk av EU-medel.

Beslut om åtgärder mot ett land ska kunna tas av EU:s ministerråd om det finns stöd från en kvalificerad majoritet, det vill säga minst två tredjedelar av medlemsländerna.

Polen och Ungern har skarpt motsatt sig mekanismen och drivit den till EU:s domstol, som dock fastslog i februari i år att den antagits på ett korrekt sätt, inom ramen för EU:s befogenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!