EU-länder missar utsläppsmål

Sex EU-länder tycks inte klara av att vara "fit for 55" till 2030. Och minst fem får svårt att uppfylla klimatmålen till 2050, visar en ny genomgång från EU-kommissionen.

EU:s energikommissionär Kadri Simson hoppas på mer vindkraft. Arkivfoto.

EU:s energikommissionär Kadri Simson hoppas på mer vindkraft. Arkivfoto.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

EU2023-10-24 18:28

Fit for 55 – eller på svenska "i form till 55" – är EU-kommissionens samlingsnamn för alla de åtgärder som syftar till att uppfylla målet om att till år 2030 ha minskat utsläppen i EU med minst 55 procent jämfört med nivåerna 1990.

Inte alla kommer dock att vara i form, visar EU-kommissionens senaste rapport om hur det går. Polen, Irland, Lettland, Estland, Tjeckien och Luxemburg väntas fortfarande ha utsläpp per capita som är "betydligt över" de nivåer som krävs för att klara 55 procent.

De tre första – samt även Malta och Kroatien – anses även ligga dåligt till när det gäller EU:s ännu större mål: att vara klimatneutralt år 2050.

Sammanlagt hävdar visserligen nytillträdde klimatkommissionären Wopke Hoekstra att EU "är på rätt väg".

– Men vi måste få upp farten, betonar han på en presskonferens i Bryssel med kollegorna Maros Sefcovic och Kadri Simson.

För att nå målen hoppas EU-kommissionen bland annat på ännu mer vindkraft. En ny handlingsplan innehåller åtgärder för ännu snabbare tillstånd i medlemsländerna och tillgång till finansiering.

– Förhoppningsvis ska den här planen ge industrin lite medvind, säger energikommissionär Simson i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!