EU lovar hjälp till snabb upprustning

Bättre luftförsvar och bort med gamla sovjetiska vapen i öst. Det är två nyckelpunkter när EU nu lovar hjälp till en rejäl upprustning. Centraliserad upphandling och gemensamma projekt ska stärka medlemsländernas försvar.

Tyska soldater framför Leopardstridsvagnar i Augustdorf. Flera EU-länder har aviserat stora försvarssatsningar på grund av Rysslands krig i Ukraina och EU-kommissionen lovar att hjälpa till. Arkivfoto.

Tyska soldater framför Leopardstridsvagnar i Augustdorf. Flera EU-länder har aviserat stora försvarssatsningar på grund av Rysslands krig i Ukraina och EU-kommissionen lovar att hjälpa till. Arkivfoto.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

EU2022-05-18 14:30

EU har ingen försvarskommissionär. Än så länge.

Men det lär komma, med tanke på hur högt försvars- och säkerhetsfrågorna nu börjat prioriteras med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Ett bevis är den rapport över investeringsluckor i det europeiska försvaret som snabbt tagits fram på order från EU-ledarnas toppmöte i Versailles i början av mars.

"Det här meddelandet presenterar en helt ny ambitionsnivå för att bygga ett starkare EU på försvarssidan. Det fokuserar särskilt på gemensamt införskaffande av militär utrustning, strategiska försvarsprogram för att göra tydliga prioriteringar och stöd till den europeiska industrin", heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Långt efter Kina

Bland annat konstateras att EU halkat efter ordentligt i försvarssatsningar sedan 1999. Visserligen har ländernas sammanlagda försvarsutgifter sedan dess ökat med 20 procent – men det ska jämföras med 65 procents ökning i USA, 292 procent i Ryssland och 592 procent i Kina.

– Vi har förlorat ett årtionde, säger kommissionsbasen Ursula von der Leyen i ett kort pressframträdande i Bryssel.

På kort sikt pekar kommissionen på tre akuta brister: vapen- och ammunitionslager måste fyllas upp, gamla sovjetiska vapensystem måste bytas ut i vissa av de EU-länder som tidigare ingick i Warszawapakten och luftvärn och raketförsvar behöver förstärkas.

På längre sikt talas om behovet av medelstora drönare, bepansrade fordon, rymd- och cyberförsvar och flottresurser.

EU-kommissionen lovar därför att snabbt hjälpa medlemsländerna att koordinera inköp som behövs för att hantera det nuvarande krisläget. En särskild arbetsgrupp sätts upp, som också ska hjälpa till att koordinera det militära stödet till Ukraina.

Samklang med Nato

Ett förslag ska också läggas fram om ett särskilt program för gemensam upphandling för de medlemsländer som så önskar. Motsvarande fem miljarder svenska kronor utlovas fram till 2024.

I höst tänker man dessutom föreslå skapandet av ett försvarsinvesteringsprogram (döpt till Edip) och ett försvarskapacitetskonsortium (döpt till EDCC) som villiga medlemsländer kan använda för att gemensamt utveckla nya försvarssystem – därtill momsfritt och med möjlighet till EU-finansiering.

– Det är tydligt att vi behöver satsa mer. Men det är inte det enda svaret. Vi måste satsa bättre och vi måste satsa tillsammans, betonar digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens.

Samtidigt poängteras att allt sker i samklang med militäralliansen Nato.

"De föreslagna åtgärderna kommer att göra EU till en starkare internationell partner, också inom Nato, som fortsatt utgör grunden för medlemmarnas gemensamma försvar", heter det i pressmeddelandet från EU-kommissionen.

Fakta: EU och försvaret

EU har inget gemensamt försvar, även om målet om att skapa ett sådant faktiskt är inskrivet i grundfördraget, Lissabonfördraget – dock bara när stats- och regeringscheferna "så bestämmer i enhällighet".

Samtidigt finns redan nu ett försvarssamarbete som kallas Pesco, med en lång rad gemensamma projekt om allt från hantering av cyberhot till utbildning av underrättelsepersonal. En försvarsfond (EFD) har också skapats för gemensam militär forskning, utveckling och produktion.

EU har även en snabbinsatsstyrka som ska kunna användas i krissituationer, men som hittills aldrig tagits i bruk.

Försvarsfrågorna sorterar i EU under utrikestjänsten EEAS, som bland annat samordnar EU:s internationella insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!