EU om terrorn: "Hotet är på riktigt"

Risken för terrorattentat i Europa har ökat kraftigt till följd av Gazakriget, varnar EU-kommissionären Ylva Johansson. Miljonbelopp görs nu tillgängligt för extra skydd i jul.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson varnar för terrordåd. Arkivbild.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson varnar för terrordåd. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

EU2023-12-05 12:15

Varningen från inrikeskommissionären kommer på väg in till tisdagens möte med EU-ländernas inrikes- och justitieministrar i Bryssel.

– Med kriget mellan Israel och Hamas och den ökande polarisering som det skapar i vårt samhälle, och med kommande julhelgen, så är det en enorm risk för terroristattacker i EU, säger Johansson.

På tisdagseftermiddagen fyller hon sedan i med mer, på presskonferensen efter mötet.

– Det här hotet är på riktigt. Vad som oroar mig enormt är en enorm ökning av antisemitism och antimuslimskt hat i EU. Det här är naturligtvis något vi måste hantera tillsammans, säger Johansson.

Pengar från EU

Uppgifterna bygger dock inte på några nya hotanalyser eller uppgifter till EU-kommissionen. I stället hänvisar Johansson till de dåd som nyligen skett – exempelvis i Frankrike i helgen – och hur flera länder skärpt sin vaksamhet.

Samtidigt vill hon inte peka ut några särskilda länder eller ge några anvisningar till hur invånarna ska sköta sig i exempelvis julhandeln.

– Det är upp till varje medlemsland att göra den bedömningen. De har kompetens att göra det – inte jag, säger kommissionären.

För att hjälpa till utlovar ändå EU-kommissionen ytterligare 30 miljoner euro (cirka 339 miljoner svenska kronor) i stöd till medlemsländerna.

– Det här är inte bara för religiösa platser utan även för offentliga utrymmen. Jag hör från flera ministrar och medlemsstater att de nu ser över hur de kan finansiera ett ökat skydd, berättar Ylva Johansson.

Höjd terrorrisk

I Sverige höjde Säkerhetspolisen i augusti terrorhotnivån i Sverige från tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot), på en femgradig skala.

Statsminister Ulf Kristersson (M) nämnde koranbränningar och desinformationskampanjer som en grund för förändringen.

Både Säkerhetspolisen och Ulf Kristersson uppmanade då allmänheten att leva som vanligt – men att vara vaksamma.

Jonas Hysing, biträdande kommenderingschef på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), konstaterade i sin tur att Sverige levt under ett förhöjt hot under väldigt väldigt lång tid.

– Beslutet är analysdrivet, och det innebär att vi måste ta höjd för att den här fyran kommer att vara under ganska lång tid framöver, sade Jonas Hysing.

Drygt två månader senare och efter attacken mot två svenska fotbollssupportrar i Bryssel förbjöd polisen publiken att ta in väskor på alla stora evenemang i Sverige.

Fakta: EU och terrorn

Under hösten har flera mindre terrordåd med dödlig utgång drabbat främst Belgien, där två svenska fotbollssupportrar dödades i oktober, samt Frankrike – senast i lördags då en tysk turist dödades vid Eiffeltornet.

Tidigare år har flera dåd riktats mot julmarknader. I Strasbourg i Frankrike dödades fem personer och elva skadades i december 2018 när en man attackerade marknaden. Två år tidigare dödades tolv personer när en lastbil kördes in i folkmassan på en marknad i Berlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!