Enligt FN:s senaste uppgifter bedöms redan 400 000 människor i Tigray ha passerat gränsen för hungersnöd till följd av den konflikt som exploderade i fjol höstas.
Även EU trycker nu på för att de olika parterna ska öppna för bistånd och hjälp utifrån.
– Så länge man inte öppnar möjligheten för humanitär hjälp in i Tigray så kan vi få en situation som liknar den på 1980-talet, som många svenskar minns för "We are the world" och "Do they know it's Christmas" och andra insamlingar. Vi är nästan redan där. Det är faktiskt så illa igen att människor dör av svält och det kan vi inte bara låta passera utan att göra någonting, säger Ann Linde i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.
Sanktioner?
EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar för att EU-sanktioner kan bli aktuella för att öka trycket på Etiopiens regering och de regionala styrkorna i Tigray.
– Restriktiva åtgärder måste finnas kvar på bordet, säger Borrell på sin presskonferens efter måndagens möte.
– Det politiska trycket från EU och EU:s medlemsländer spelar roll, det vet vi. Dessutom kan vi naturligtvis bistå med stort utvecklingsarbete, både med ren humanitär hjälp i form av mat och så vidare, men också annan form av utvecklingsarbete, säger Ann Linde.
"Ny ansats" med Israel
I Bryssel fick EU-utrikesministrarna även chansen att träffa sin nya israeliska kollega Yair Lapid, i ett samtal som gav mersmak.
– Det var väldigt bra och konstruktivt. Han började med att berätta en personlig historia om hur han hade fått springa ner med sin autistiska dotter i ett skyddsrum då det slog ner raketer precis vid hans hus och att han då tänkte att "nu är det säkert någon pappa i Gaza som måste ta sin dotter till ett skyddsrum" och "vi måste ha en framförhandlad tvåstatslösning", berättar Linde efteråt.
– Det kändes som en ny ansats när det gäller möjligheterna mellan EU och Israel och det var väldigt många runt bordet som var positiva, säger utrikesministern.