EU-parlamentet: SlÀpp Navalnyj omedelbart

Den fÀngslade ryske antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj tilldelas Ärets Sacharov-pris för tankefrihet. EU-parlamentet krÀver att han omedelbart slÀpps.

En man utklÀdd till Rysslands president Vladimir Putin deltar i en demonstration till stöd för den fÀngslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i GenÚve i juni i Är. Arkivbild.

En man utklÀdd till Rysslands president Vladimir Putin deltar i en demonstration till stöd för den fÀngslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i GenÚve i juni i Är. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

EU2021-10-20 10:39

Navalnyj korades till Ärets pristagare av EU-parlamentets talmanskonferens och gruppledare pÄ onsdagseftermiddagen.

Vicetalman Heidi Hautala hyllade honom sedan som en "förÀndringens förkÀmpe".

– Aleksej Navalnyj har visat stort mod i sina försök att Ă„terstĂ€lla valfriheten till det ryska folket. I mĂ„nga Ă„r har han kĂ€mpat för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter och grundlĂ€ggande friheter. Det har kostat honom hans frihet och nĂ€stan hans liv. Å EU-parlamentets vĂ€gnar krĂ€ver jag hans omedelbara och ovillkorade frigivning, sade Hautala.

Förgiftad

Den 45-Ärige Navalnyj avtjÀnar ett flerÄrigt fÀngelsestraff en bit utanför Moskva. Han dömdes av en rysk domstol i fjol för att inte ha uppfyllt en tidigare villkorlig dom dÄ han under 2020 lÀnge vÄrdades i Tyskland sedan nÄgon försökt mörda honom med nervgiftet novitjok.

Sacharov-priset har delats ut sedan 1988 och gick i fjol till den samlade oppositionen i Belarus, med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen.

Modiga kvinnor

Utöver Navalnyj var bland andra en grupp pĂ„ elva afghanska kvinnorĂ€ttsaktivister nominerade till Ă„rets Sacharov-pris. Även om Navalnyj var den som valdes hyllas Ă€ven afghanskorna sĂ€rskilt av parlamentet.

– Vi vill hedra de hĂ€r kvinnornas mod, dĂ„ de Ă€r bland de första som fĂ„r utstĂ„ övergrepp pĂ„ deras grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter och friheter efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan, sade Heidi Hautala i EU-parlamentet i Strasbourg.

SjĂ€lva priset till Navalnyj kommer att delas ut den 15 december – dock sannolikt utan pristagaren sjĂ€lv pĂ„ plats i Strasbourg.

Fakta: Sacharov-priset

EU-parlamentets Sacharov-pris för tankefrihet har delats ut sedan 1988 och flera gÄnger gÄtt till personer som senare Àven tilldelats Nobels fredspris.

HÀr Àr de senaste tio Ärens pristagare:

2020: den demokratiska oppositionen i Belarus.

2019: uiguriske ekonomen Ilham Tohti.

2018: ukrainske filmregissören Oleg Sentsov.

2017: den demokratiska oppositionen i Venezuela.

2016: irakiska yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar.

2015: saudiske bloggaren Raif Badawi.

2014: lÀkaren Denis Mukwege frÄn Kongo-Kinshasa.

2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai frÄn Pakistan.

2012: mÀnniskorÀttsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi frÄn Iran.

2011: mÀnniskorÀttsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt den framlidne tunisiske grönsaksförsÀljaren Mohamed Bouazizi.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!