EU pressar Serbien om Ukraina

"Västbalkans vänner" vill låta EU:s ansökarländer delta i kommande utrikesministermöten i EU. Samtidigt ökar trycket mot Serbien att följa EU:s sanktioner mot Ryssland.

EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett möte med Serbiens president Aleksandar Vucic i september. Arkivfoto.

EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett möte med Serbiens president Aleksandar Vucic i september. Arkivfoto.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

EU2023-11-13 14:20

När EU:s utrikesministrar sitter samlade i Bryssel under måndagen håller de även ett sidomöte med sina kollegor från Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien – de sex länder på västra Balkan som gärna vill komma med i unionen.

Ett lämpligt tillfälle för att påpeka nyttan av att i så fall sluta upp bakom EU:s sanktionssystem, inte minst när det gäller Ryssland, anser utrikeschefen Josep Borrell.

– Några länder har inget vidare resultat när det gäller att följa våra utrikespolitiska sanktioner, säger Borrell på väg in till mötet.

I praktiken syftar han egentligen bara på Serbien, som hittills inte anslutit sig till något av de elva sanktionspaket som EU infört mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina. Det har däremot de övriga fem gjort, även om det för bosniernas del finns kritik när det gäller själva implementeringen.

Inför måndagsmötet har en grupp EU-länder med Italien och Österrike i spetsen föreslagit att Balkan-sextetten ska få sitta med på EU:s utrikesministermöten åtminstone en gång i halvåret, för att lära sig inför eventuella medlemskap.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är försiktig i sin syn på saken.

– Man måste naturligtvis alltid resonera över förutsättningarna och omständigheterna kring detta. Vi får se vad som händer i processen framåt, säger Billström i Bryssel.

Fakta: EU-sanktioner mot öst

EU:s medlemsländer har sedan februari 2022 i elva omgångar förstärkt sina sanktioner mot Ryssland och ryska företag, organisationer och personer som anses "underminera" Ukrainas självständighet.

Utöver inreseförbud och frysta tillgångar i EU råder bland annat flyg- och fartygsförbud, stopp för allehanda export och import och nedstängning av statskontrollerade ryska tv-kanaler.

Flera länder utanför EU, som Norge, Storbritannien och länderna på västra Balkan, har infört identiska eller liknande sanktioner.

Ett tolfte sanktionspaket är under diskussion, men ännu inte klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!