EU utreder militärutbildning för Ukraina

EU gör sig redo att utbilda ukrainsk militär för ett långvarigt krig. Men på vilket sätt ska först utredas ännu ett tag. Inom EU önskas samtidigt större försvarsförmåga – fast med svenskt nej till för mycket likriktning.

EU:s utrikeschef Josep Borrell håller presskonferens efter försvarsministermötet i Prag.

EU:s utrikeschef Josep Borrell håller presskonferens efter försvarsministermötet i Prag.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

EU2022-08-30 06:00

Redan före Rysslands nya attack mot Ukraina i våras diskuterade EU-länderna att införa någon form av utbildningsinsats för att hjälpa den ukrainska militären.

Nu tas ytterligare steg i den riktningen.

– Behoven är enorma. Alla medlemsstater är överens om att dra i gång det nödvändiga arbetet för att definiera parametrarna för en EU-insats, säger utrikeschefen Josep Borrell på sin presskonferens efter tisdagens informella EU-försvarsministermöte i Prag.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) är nöjd:

– Det här är ju en fråga som vi från svensk sida varit med och drivit på för att kunna få igenom. Vi har ju tagit upp det här flera gånger i samband med försvarsministermöten i EU, säger han efter mötet.

"Ny dimension"

Riktigt vad som ska göras är fortsatt oklart. Ukrainas försvarsminister har dock skickat över en lista på tänkbara åtgärder med allt från utbildning av högt uppsatta officerare, logistik, militär hälsovård och skydd mot atomvapen och kemiska och biologiska vapen.

– Men det blir ju i alla fall utbildning av ukrainska medborgare i en militär kapacitet och militär förmåga. Det är en ny dimension i EU:s stöd, konstaterar Hultqvist.

– Vi måste lägga grunden för en armé som behöver slåss under lång tid, betonar Borrell.

Att Sverige redan gjort klart med att delta i en liknande brittisk utbildningsinsats av ukrainsk militär som redan dragits i gång ser Hultqvist inte som något hinder.

– Det finns ju ingen motsättning mellan den och en inom ramen för EU, säger försvarsministern som hoppas att EU-insatsen kan dras igång "så snabbt som möjligt".

Bonsai-försvar?

På mötet i Prag hölls även diskussioner om vad som saknas när det gäller försvarsinvesteringar i EU.

Utrikeschefen Borrell har i ett blogginlägg på förhand varnat för konsekvenserna av mångåriga försvarsnedskärningar i medlemsländerna. De arméer som många EU-länder i dag ståtar med jämför han med japanska prydnadsträd.

"Vi kan inte fortsätta att möta en allt mer hotfull strategisk miljö, inklusive motståndare som använder högintensiv krigföring, med bonsai-arméer", skriver Borrell.

För svensk del håller Hultqvist med om att den "samlade förmågan" i försvarsmakterna måste upp. Men han gillar inte tanken på att samordna till den grad så att det bara finns ett fåtal vapensystem att välja mellan.

– Det är en tanke vi inte tror på. Det är en tanke som vi avvisar. Vi tror att det måste finnas många olika typer av vapensystem och att de här också tillåts konkurrera med varandra. Vi kan inte ha en likriktning på den här punkten inom EU. Det skulle också strida direkt mot svensk vapenindustris intressen, säger Peter Hultqvist i Prag.

Fakta: EU-möten i Prag

EU-ländernas försvars- och utrikesministrar håller den här veckan informella möten i Prag i Tjeckien, som är höstens ordförandeland i EU:s ministerråd.

Försvarsministrarna – däribland Sveriges Peter Hultqvist (S) – träffades under tisdagen för att diskutera konsekvenserna av Rysslands krig i Ukraina, ryska påtryckningar på Afrika, EU:s stöd till Ukraina och vilka brister som finns i EU-ländernas försvarsinvesteringar.

Utrikesministrarna – inklusive Sveriges Ann Linde (S) – möts under tisdagskvällen och onsdagen. Också där står diskussioner om kriget i Ukraina på dagordningen, liksom önskemålen om EU-medlemskap i Ukraina, Georgien och Moldavien samt framtiden för EU:s östliga partnerskap. Ministrarna ska även tala om relationerna till Afrika och hur rysk desinformation kan motarbetas där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!