EU vill att Polen värnar asylrätten

Polen får besk kritik från människorättsorganisationen Amnesty för sin hantering av migranter vid gränsen till Belarus. EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har träffat Polens ansvarige minister och framförde då betydelsen av att värna asylrätten.

Polska säkerhetsstyrkor och migranter på väg från Belarus vid gränsen mellan de två länderna. Arkivfoto.

Polska säkerhetsstyrkor och migranter på väg från Belarus vid gränsen mellan de två länderna. Arkivfoto.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

EU2021-09-30 10:39

– Jag har lyft upp att vi måste hålla emot (Belarus president) Aleksandr Lukasjenko, men att vi inom EU måste hålla ihop och hålla oss till de mänskliga rättigheterna och till EU:s gemensamma standard, sade Ylva Johansson till SVT efter sitt möte med den polske ministern Mariusz Kaminski på torsdagskvällen.

Johansson sade att hon påpekat att EU:s länder har både rättigheter och skyldigheter att skydda sina gränser, och att alla som vill inte har rätt att komma in i EU.

– Men det är inte aktuellt att stänga för dem som befinner sig i en svår och riskfylld situation, sade Johansson som hoppas att Polen hörsammar EU-kommissionen.

Destabilisera EU

Gränsproblemet rör det ökade antalet flyktingar och migranter som försökt ta sig in i Polen från Belarus under den senaste tiden. Både EU och Polen anklagar öppet regimen i Belarus för att med avsikt trycka ut människor från främst Asien och Afrika, i syfte att destabilisera EU.

Samtidigt är också kritiken inom EU hård mot hur Polen agerat vid gränsen, där ett särskilt nödtillstånd utropats. Polska gränsvakter anklagas av människorättsorganisationen Amnesty för att trycka tillbaka flyktingar och migranter över gränsen igen, utan att ta hänsyn till asylansökningar.

Fem döda

De senaste veckorna har fem personer dött av olika umbäranden vid polsk-belarusiska gränsen.

"Den hemska situationen för afghanerna vid gränsen har skapats av den polska regeringen. Deras utropande av ett nödtillstånd är olagligt och måste lyftas. Att tvinga tillbaka människor som söker asyl utan att individuellt bedöma deras skyddsbehov går emot internationell rätt och EU-lag", säger Eva Geddie från Amnesty i en ny rapport på torsdagen.

Tillåt pushbacks?

Läget vid gränsen mot Belarus har fått flera EU-länder att börja tala om att tillbakapressandet måste tillåtas, åtminstone i särskilda krislägen.

– Ja, den här åtgärden borde legaliseras, men bara i extrema situationen, sade Litauens inrikesminister Agne Bilotaite i tisdags, enligt nyhetsbyrån BNS.

Bilotaite lovade samtidigt att föra fram förslagen vid EU-ländernas nästa inrikes- och justitieministermöte, i Luxemburg den 7–8 oktober.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!