EU-kommissionen föreslår därför en rad ändringar för samarbetet inom Schengen-zonen, för att bland annat samordna tillfälliga reserestriktioner och slå fast vilka regelundantag som kan accepteras vid hantering av migranter och asylsökande.
Under pandemin har kommissionen flera gånger gjort uppmaningar till EU-länderna kring inresekraven, men utan egentlig tyngd bakom orden.
– Det enda vi kan göra i EU-kommissionen är att ge en rekommendation och även om medlemsstaterna sedan antar den så behöver de inte alltid följa den. Det äventyrar naturligtvis den fria rörligheten, anser inrikeskommissionär Ylva Johansson på en presskonferens i Strasbourg.
Kommissionen vill därför ändra reglerna så att medlemsstaterna framöver i stället får fatta ett bindande beslut om det som kommissionen föreslår.
I förslagen ingår också att de undantagsregler som kommissionen föreslagit för Polen, Lettland och Litauen för migrant- och asylhanteringen på gränsen mot Belarus ska bli möjlig för alla EU-länder att göra – om ett liknande läge uppstår hos dem.
– Lyckligtvis håller spänningen nu på att trappas ned kring Belarus, men vi måste vara fortsatt vaksamma, säger Johansson.
Om kommissionen får igenom sina förslag skärps också reglerna för när länder kan införa tillfälliga gränskontroller, som exempelvis Sverige gjort efter flyktingkrisen 2015 och oron för terrordåd.