EU vill möta Aliyev och Pasjinjan

EU dubblar krishjälpen till Armenien och utlovar "orubbligt stöd" till Armeniens gränser och territoriella integritet. Samtidigt inbjuds till nya fredsmöten med Azerbajdzjan i Bryssel.

EU:s rådsordförande Charles Michel bjuder in Armenien och Azerbajdzjan till nya möten.

EU:s rådsordförande Charles Michel bjuder in Armenien och Azerbajdzjan till nya möten.

Foto: Fermin Rodriguez/AP/TT

EU2023-10-05 14:01

Nya pengalöften levereras av kommissionsordförande Ursula von der Leyen på väg in till torsdagens EPC-toppmöte i Granada, där även Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan deltar.

– Vi stöder Armenien starkt i deras humanitära behov. Jag kommer att säga åt premiärministern i dag att vi dubblar den här summan till 10,4 miljoner, berättar von der Leyen.

Därtill lovar EU 15 miljoner euro i budgetstöd och en ekonomi- och investeringsplan som ska kunna ge ända upp till 2,6 miljarder euro i investeringar.

Möte i Granada

Ett särskilt möte har även hållits med Pasjinjan och EU:s rådsordförande Charles Michel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Från EU-sidan följs det av ett uttalande om "orubbligt stöd till Armeniens självständighet, suveränitet, territoriella integritet och okränkbara gränser".

Nya medlingsförsök ska dessutom göras.

– Jag kommer att bjuda in båda ledarna, premiärminister Pasjinjan och (Azerbajdzjans) president (Ilham) Aliyev till ett möte i Bryssel i slutet av oktober, säger Michel i ett kort pressframträdande i Granada.

Fördöms i Strasbourg

Pasjinjan har även bjudits in av EU-parlamentets talman Roberta Metsola att tala inför parlamentet under hösten.

Det sker samtidigt som parlamentet under sin pågående sittning i Strasbourg fördömt Azerbajdzjans hastiga krossande av det etniskt armeniskt dominerade självstyret i Nagorno-Karabach. I en ickebindande resolution uppmanas EU-länderna införa sanktioner mot de ansvariga och hota med importstopp av azerisk olja och gas.

Från Azerbajdzjan – vars president Ilham Aliyev inte velat delta i Granada-mötet – kom under tiden bud om att landet trots allt är redo för EU-ledda samtal med Armenien i Bryssel, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!