Redan före det extrainkallade mötet för medlemsländernas energiministrar I Luxemburg hade flera nya utspel kastats in på bordet. Den laddade striden om energipriser och klimatomställning, som var i full sving på förra veckans EU-toppmöte, fortsätter.
Det ena utspelet kom från ett antal länder i norra Europa, däribland Tyskland, Nederländerna, Danmark och Finland. De varnar för att backa om klimatomställningen och för att börja röra i EU:s energimarknad, till exempel genom att sätta pristak för el producerad med naturgas. De pekar också på att EU-kommissionen har presenterat en verktygslåda som medlemsländerna kan använda för att mildra effekterna för konsumenter, som tillfälliga skattesänkningar eller andra typer av stöd.
I ett spanskt förslag föreslås just ett sådant pristak och att EU ska satsa på storskalig, samordnad lagring av naturgas och samordnade inköp. Spanien vill också se åtgärder mot påstådd spekulation med utsläppsrätter i EU:s system för handel med sådana rätter. Spanjorerna argumenterar också för att EU-länderna i extrema lägen ska kunna gå in för att styra el- och gaspriserna på sin hemmaplan.
Ungern har anklagat EU-kommissionen för att vara på väg att "döda medelklassen" med sina klimatambitioner.
Sverige, och de åtta länder som varnar för att backa om klimatomställningen, hävdar att en av de viktigaste åtgärderna för att komma ifrån problem på grund av gas- och oljepriser som skjuter i höjden är att fortsätta övergången till andra, mer gröna energislag.