Glödhet energi inför linjetal i EU

Energikrisen är stekhet när EU-kommissionens ordförande gör sig redo för sitt årliga stora linjetal om läget i unionen. Mycket är präglat av Rysslands krig i Ukraina.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gör sig redo för årets tal om läget i unionen inför EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivfoto.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gör sig redo för årets tal om läget i unionen inför EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivfoto.

Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU2022-09-13 15:24

Nyfikenheten bland ledamöterna i EU-parlamentet är sedvanligt stor inför det årliga talet i Strasbourg. Vad ska Ursula von der Leyen betona i år?

– Hon har en enorm eld och det märker man i talen när det handlar om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten men också i klimatfrågor och att ta ansvar för kommande generationer, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Talet fungerar både som lägesuppdatering och en sorts regeringsförklaring. Det är nu som kommissionen berättar om vilka förslag och initiativ som kan väntas under det kommande året.

– Det är ju lite lilla julafton för oss härnere, konstaterar Emma Wiesner (C).

Krig och energi

Rysslands krig i Ukraina lär bli flitigt omnämnt i årets tal. Så gott som alla svenska EU-parlamentsledamöter räknar med att mycket kommer att handla om energin.

– Naturligtvis måste hon prata om energikrisen. Där har EU verktyg till sitt förfogande. Man måste göra något åt elmarknaden, säger Malin Björk (V).

– Vi förväntar oss att energifrågan kommer att diskuteras. Jag tror även att kärnkraftsfrågan nu kommer att märkas av väldigt mycket i den europeiska debatten och då kanske mer på temat kring länder som har nedläggningar planerade och huruvida man kan pausa eller stoppa detta, säger Tomas Tobé (M).

Mera makt?

Mer stöd till Ukraina lär också tas upp, liksom fortsatta åtgärder för klimatet.

Dessutom har von der Leyen redan i somras lovat att återkomma med sådant som diskuterades under EU:s långa framtidskonferens som avslutades i början av maj.

De bitarna gillas dock föga av de svenska ledamöterna, särskilt om det handlar om mer befogenheter till Bryssel.

– Jag väntar mig mer makt till EU, mer pengar till EU. Vi får se vilka slags nya myndigheter hon kräver den här gången, fnyser Charlie Weimers (SD).

Fakta: Läget i unionen

EU-kommissionens ordförande håller årligen ett tal om "läget i unionen" för att presentera de viktigaste nya förslagen som väntar under kommande år. Långt ifrån allt har genomförts – även om mycket är på väg. Här är lite av det som förts fram under de senaste åren:

2021: Europeisk satsning på halvledare (förslag framlagt), momsfrihet vid gemensamma inköp av försvarsmaterial (utlovat till 2023), ökat skydd för journalister (förslag framlagt).

2020: Ny asyl- och migrationspakt (under förhandling), skärpt målsättning om att minska utsläppen till 2030 (klart), minimilön för alla (på väg att godkännas).

2018: Stärkt gemensam gräns- och kustbevakning (delvis klart), slopat årligt byte mellan normal- och sommartid (framfört, men fast i långbänk), övergång till majoritetsbeslut i utrikesfrågor (under diskussion).

2017: Skapande av en eurofinansminister (ej genomfört), stärkt förhandsgranskning av ickeeuropeiska investeringar (delvis klart), en ny myndighet för arbetsmarknadsfrågor (klart).

Fotnot: 2019 hölls inget läget i unionen-tal, i väntan på den då nya EU-kommissionens tillträde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!