Anhängare och motståndare till de olika energikällorna trycker stenhårt på för att få sin vilja igenom.
– Kärnkraft är grön energi. Det är energi nästan helt utan koldioxidutsläpp. Det är energi som redan förhindrar miljoner gigaton koldioxid att nå atmosfären, sade chefen för FN:s atomenergiorgan (IAEA) Rafael Grossi till tv-kanalen Euronews i förra veckan.
En grupp om tio länder i EU håller med, och driver den linjen med Frankrike i spetsen. De andra kärnkraftsvännerna är Bulgarien, Finland, Kroatien, Polen, Slovakien, Slovenien, Rumänien, Tjeckien och Ungern .
Motståndet kommer främst från länder som Danmark, Österrike och Luxemburg.
– Inte billigt och inte säkert, sade Österrikes EU-ambassadör Gregor Schusterschitz vid ett extrainsatt energiministermöte i Luxemburg i slutet av oktober.
Tysk gas
Flera av de östländer som säger ja till kärnkraft stöttar även den fossila naturgasen, tillsammans med Medelhavsländer som Grekland, Cypern och Malta.
Men även i Tyskland – som avvecklar atomkraften – är gasfrågan viktig. Fortfarande räcker inte enbart förnybar energi för att ersätta den kärnkraft som började avvecklas efter olyckan i japanska Fukushima 2011.
I slutet av nästa år ska de sista tyska kärnkraftverken tas ur bruk och enligt Olaf Scholz – som högst sannolikt snart blir landets näste förbundskansler – är den fossila gasen inget som ännu går att välja bort.
– Under en övergångstid är det fortsatt nödvändigt att använda gas för energi och bygga nya gaskraftverk, talade Scholz inför gruv- och energifacket IG BCE i förra veckan.
Förslag väntar
Att frågan diskuteras så hett just nu har flera orsaker. Dels är energipriserna rekordhöga på många håll inom EU för tillfället. Dels väntas spänt på nya utlovade förslag från EU-kommissionen, med stor ekonomisk betydelse.
Inom kort – kanske redan i november – ska besked ges om kärnkraft och naturgas kan klassificeras som klimatmässigt hållbara i den så kallade taxonomin för de investerare som vill satsa sina pengar på "rätt" sätt.
Lyssnar man på EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen låter det som att frågan om gas eller kärnkraft mycket väl kan bli både och.
– Det är uppenbart att vi behöver mer förnybar och ren energi. Vid sidan om det behöver vi också en stabil källa – kärnkraft – och under en övergångstid också naturgas, sade von der Leyen på presskonferensen efter EU-ledarnas senaste toppmöte i mitten av oktober.
Miljökritik
I Bryssel har ett utläckt dokument spridits, som tros vara en del av ett franskt kompromissförsök för att kunna grönklassa nya investeringar i kärnkraft men också naturgas, åtminstone fram till 2030.
Pappret har fått miljörörelsen att gå i taket.
"Förslaget är en vetenskaplig skam som skulle bli rena dödsstöten för taxonomin. Det skulle allvarligt skada EU:s politik för hållbara finanser och hela den gröna given", säger Henry Eviston från Världsnaturfonden (WWF) i ett pressmeddelande.
I en intervju med tidningen The Financial Times har samtidigt EU-kommissionären Mairead McGuinness flaggat för att lösa frågan genom att införa en annan klassificeringsfärg för de omdiskuterade energislagen – och kalla dem "bärnstensfärgade", i stället för "gröna".
Ett skämt?
Oavsett vad EU-kommissionen väljer att föreslå och vad medlemsländerna sedan beslutar om så är det fortsatt upp till varje land att avgöra var man tar sin energi ifrån.
EU kan inte beordra någon att satsa på kärnkraft eller gas och inte heller säga åt någon att de inte får göra det.
Miljöklassningen i taxonomin är ändå viktig för att styra privata investerare och markera var man vill att pengarna ska läggas.
– Vi måste skapa ett positivt investeringsklimat för all teknik som är nödvändig för övergången till ett säkert koldioxidsnålt energisystem, sade Polens biträdande klimatminister Adam Guibourgé-Czetwertynski vid energiministermötet i Luxemburg.
Å andra sidan lär många miljömässigt engagerade investerare dra sig från att följa EU:s klassificering, om de inte anser att den duger.
– En taxonomi med kärnkraft och naturgas kommer att förvandla EU till ett skämt, i stället för att vara marknadsledande inom grön finansiering. Ingen med goda avsikter kommer att köpa de här produkterna, ingen kommer att ta dem på allvar, säger tyske miljöpartistiske EU-parlamentsledamoten Sven Giegold till nyhetssajten Euractiv.