När EU:s stats- och regeringschefer möts i Bryssel nästa vecka är migrationsläget ett av två huvudämnen. Det sker i ett läge när de 27 medlemsländerna för en gångs skull inte grälar om ämnet lika intensivt som vanligt. I stället talas om att försiktiga framsteg i förhandlingarna om en asyl- och migrationspakt rentav kan leda till enighet redan i sommar.
En av anledningarna är att allt större fokus ligger på stärkt gränskontroll och ökat hemskickande av personer som inte har rätt att stanna.
– Faktum är att majoriteten av dem som ansöker om asyl inte är i behov av skydd, säger exempelvis kommissionsordförande Ursula von der Leyen i en debatt i EU-parlamentet på onsdagen inför toppmötet.
Ytterhögern har samtidigt höjt tonen ytterligare ett snäpp och kräver tuffare tag från EU gentemot migranternas ursprungsländer.
– Länder som inte tar tillbaka sina medborgare måste straffas. Allt bistånd och annan hjälp måste stoppas, säger Tom Vandendriessche från belgiska Vlaams Belang i debatten.
På vänstersidan är besvikelsen stor.
– För några år sedan kritiserade vi alla herr Trumps farliga politik. Men nu verkar vi alla vara på väg åt det hållet, säger franska vänsterpolitikern Manon Aubry.