Höga ambitioner när Frankrike styr i EU

Minimilöner, koldioxidtullar, insatsstyrkor och flyktingpolitik är bara några av tvisteämnena när Frankrike nu på allvar drar igång sitt ordförandeskap i EU:s ministerråd. Ett mer oberoende EU är målet.

Frankrikes president Emmanuel Macron laddar för ett intensivt ordförandeskap i EU:s ministerråd. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron laddar för ett intensivt ordförandeskap i EU:s ministerråd. Arkivbild.

Foto: John Thys/AP/TT

EU2022-01-06 05:15

I ett soligt Paris lyser stora EU-stjärnor både runt Triumfbågen och på Eiffeltornet.

Frankrike har tagit över som ordförandeland i EU:s ministerråd under det närmaste halvåret. Och det ska märkas rejält.

De höga ambitionerna är tydliga inne på ordförandeskapets lokaler på Rue de Javel i 15:e arrondissementet.

– Vi vill att EU blir mer oberoende, redo att stå upp mot Kina och kunna stå på egna ben gentemot USA, säger en av de tunga franska regeringskällor som lägger ut orden för TT och andra inresta EU-korrespondenter från Bryssel under torsdagen.

Given succé?

Här finns några av Frankrikes tyngsta politiker på plats. Ingen uttalar sig dock i eget namn – utan bara som "regeringskällor". Tanken är att bjuda på bakgrundsinformation och att de officiella buden i stället ska framföras av president Emmanuel Macron när han håller presskonferens med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under fredagsförmiddagen.

von der Leyen har redan på förhand uttalat sina förhoppningar om ett lyckat ordförandeskap.

– Ett ordförandeskap handlar om att nå enighet och Frankrike har stor erfarenhet på det här området. Jag har stort förtroende för att det franska ordförandeskapet kommer att bli en succé, säger hon till franska radiokanalen France Inter i en intervju på torsdagsmorgonen.

Parallella kriser

Det franska ordförandeskapet inleddes formellt den 1 januari. I praktiken är det dock först nu arbetet börjar på riktigt, med en arbetsmiddag med EU-kommissionen.

Under det kommande halvåret blir det upp till Macron och hans ministrar att försöka få medlemsländerna att enas i en lång rad kniviga frågor om allt från klimatförändringar till nätregler och flyktingpolitik.

Ursula von der Leyen konstaterar att arbetsbördan blir rejäl.

– Naturligtvis har kampen mot pandemin högsta prioritet. Men klimatförändringarna väntar inte. De förvärras. Det gäller att hantera kriserna parallellt, säger hon till France Inter.

Löner och tullar

Bland de många frågor som Frankrike nu ska leda förhandlingar om finns det i Sverige så kritiserade förslaget om minimilöner. I Paris hoppas man redan under januari få EU-parlamentet och ministerrådet att enas om en kompromiss.

– Vi vet att det här är ett väldigt känsligt ämne och vi kommer att vara väldigt försiktiga i förhandlingarna. Vi måste behålla den goda balans så som den slogs fast av ministerrådet i december, lovar en av regeringskällorna på Rue de Javel.

Frankrike hoppas också på enighet om CBAM, den "koldioxidtull" som ska tas ut vid import av vissa varor från områden som inte har lika höga ambitioner som EU på klimatområdet.

– Den här mekanismen är nyckeln till att begränsa utsläppen och samtidigt uppmuntra våra handelspartner att skynda på sin övergång, säger ytterligare en av regeringskällorna.

Insatsstyrka?

Frankrike har redan i flera år talat högt om vikten av ökad "strategisk autonomi". I den frasen ingår allt från skarpare handelssanktioner till stärkta gränser och gemensamma försvarssatsningar.

EU:s utrikeschef Josep Borrell vill gärna få till stånd en ny sorts insatsstyrka som snabbt kan agera vid kriser utanför EU. Och det är Frankrike med på.

– Om vi vill ha ett självständigt Europa måste vi ge oss medel som vi kan agera självständigt med, fastslår en av regeringskällorna inför ordförandeskapet i EU.

Fakta: Frankrikes ordförandeskap i EU

Frankrike är en av EU:s sex grundarländer – tillsammans med Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Italien – och är under våren 2022 ordförandeland i EU:s ministerråd.

Ordförandelandet har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Senast Frankrike ledde verksamheten var under hösten 2008, då med Nicolas Sarkozy som fransk president.

Efter Frankrike följer Tjeckien som ordförandeland från den 1 juli, varpå Sverige tar över under det första halvåret 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!