Iran och Ryssland – nya sanktioner på gång

EU-länderna ökar på sanktionerna mot Iran och söker sig fram mot nästa paket mot Ryssland. Men oenigheten oroar i Bryssel.

Utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

Utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU2022-12-12 11:21

Ett nionde sanktionspaket kring Rysslands angrepp på Ukraina har föreslagits från EU-kommissionen, men ännu inte kommit loss.

– Det finns frågor som det fortfarande måste enas om, säger utrikeschefen Josep Borrell i samband med måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Litauens Gabrielius Landsbergis varnar sina kollegor för att dröja för länge.

– Det känns lite som om vi sitter fast i en kall gegga. Jag hoppas att vi inte fryser fast i geggan när det gäller sanktioner och ekonomiskt stöd till Ukraina. Jag hoppas att vi inte ska behöva vänta på att något ytterligare hemskt ska hända i Ukraina innan vi kommer loss, säger utrikesministern i Bryssel.

"Mörkare tidsålder"

Framför allt är det Ungern som hållit emot kring såväl nya sanktioner som ekonomisk hjälp.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är ändå optimistisk om en lösning "i närtid" – och gläds över att man åtminstone är överens om att agera mot personer som ligger bakom bortförande av ukrainska barn till ryskt territorium – officiellt motiverat med att ge dem skydd.

– Det är något vi trodde vi hade lämnat bakom oss i en annan mycket mörkare tidsålder, säger Billström efter utrikesministermötet.

Iran-sanktioner

När det gäller Iran är EU-länderna redan överens om sanktioner mot fler personer, både för regimens brutalitet mot demonstranter och för leveransen av drönare till Ryssland.

– Det är väldigt skönt att kunna visa enighet i den europeiska unionen och att vi då tydligt markerar gentemot den iranska regimen vars strategi att nu också börja avrätta demonstranter måste fördömas å det hårdaste. Det finns inga ursäkter att tillämpa dödsstraff vid något tillfälle, men i det här fallet är det extra tydligt att det handlar om att försöka kväsa protester, säger Billström i Bryssel.

Fakta: Beslut på EU-möte

EU-ländernas utrikesministrar enades på måndagen om att tillföra ytterligare två miljarder euro till Europeiska fredsfaciliteten (EPF) under 2023. EPF skapades 2021 och har framför allt använts för att finansiera EU-ländernas militära hjälp till Ukraina.

"Det kommer att bli mycket vapen för de pengarna, men naturligtvis kommer det behövas ännu mer framöver. Men det här är ett bra första steg för att hjälpa Ukraina vidare", säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Utrikesministrarna enades även om att dra igång en insats i Niger för att hjälpa landet att bekämpa beväpnade terrorgrupper. Insatsen EUMPM Niger ska bistå med rådgivning och specialutbildning av nigeriska styrkor och pågå i minst tre år till en kostnad av knappt 300 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!