Moderna väststridsvagnar till Ukraina var länge ett tabu, men levereras nu för fullt.
Diskussionen om stridsflygplan är likadan, konstaterar EU:s utrikeschef Josep Borrell, sedan allt fler länder börjat säga ja till att skicka gamla amerikanska F-16 till öst. Enligt Borrell har utbildningen för att lära ukrainska piloter flyga F-16 redan inletts, exempelvis i Polen.
– Det kommer att ta tid, men ju tidigare desto bättre. Det öppnar vägen för leverans av jetplan, säger Borrell i samband med tisdagens försvarsministermöte i EU.
Även Natochefen Jens Stoltenberg ger tummen upp för planerna.
– Det är en bra idé. Det skickar också en väldigt tydlig signal om att vi är engagerade på lång sikt. Ryssland kan inte vänta ut oss, säger Stoltenberg, som deltar vid EU-mötet som inbjuden gäst.
Flygplan
Några svenska Jas Gripenplan är dock inte aktuella, upprepar försvarsminister Pål Jonson (M) ännu en gång.
– Vi har inget överskott av Gripenplan. Det har ju också att göra med att Ryssland nu är kraftfullt försvagat när det kommer till markstridskrafter, men när det kommer till sjöstridskrafter och luftstridskrafter är de närmast intakta. Så vi har inte några plan att avvara, säger Jonson i Bryssel.
– Men vi har inga principiella invändningar mot att Ukraina får tillgång till stridsflyg. Det är naturligt, säger försvarsministern – som samtidigt är tveksam till om Sverige kan bidra med något när det gäller den ukrainska pilotutbildningen.
– Grunden ska väl vara att man ska utbilda på den plattform som man sedan ska operera på, säger Jonson.
Tvist med Ungern
På försvarsministrarnas möte talades bland annat om mer pengar för vapen till Ukraina. Både Jonson och Borrell hoppas att Ungern snart ska släppa på sin blockering, kopplad till ilska över att en ungersk bank svartlistats av de styrande i Kiev.
– Ungern har ju en synpunkt i relation till Ukraina på det här. Jag uppfattar ändå att det är intensiva diskussioner och jag är hoppfull om att man kan lösa ut det, säger Jonson efter mötet.
Ett annat diskussionsämne var EU-kommissionens nyframförda Asap-förslag för att snabba på ammunitionstillverkningen i Europa. Jonson hoppas att medlemsländerna ska kunna enas om sin syn på förslaget före halvårsskiftet.
Ammunition
Asap är tredje delen av en "trestegsraket" på ammunitionssidan där de två andra delarna handlar om att ersätta EU-länderna med upp till en miljard euro för ammunition som skickats till Ukraina samt att gemensamt upphandla lika mycket i ny ammunition till landet.
– Vi har gjort stora framsteg under den sista månaden. Det drar åt rätt håll, konstaterar försvarsminister Jonson.
Av den miljon artillerigranater som EU utlovat till Ukraina inom ett år har enligt utrikeschefen Borrell hittills 220 000 granater och 1 300 missiler och robotar skickats iväg.