Kristersson öppnar för nya Rysslandssanktioner

Polen och baltstaterna kräver nya sanktioner mot Ryssland. Gärna det, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). –Jag är helt öppen för att ta ytterligare steg, säger han på väg in till sitt första EU-toppmöte.

Statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till sitt första EU-toppmöte i Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till sitt första EU-toppmöte i Bryssel.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU2022-10-20 14:00

Bara ett par veckor efter det att EU-länderna kunde enas om ett åttonde sanktionspaket mot Ryssland hoppas nu flera medlemmar på ytterligare straffåtgärder.

Polen, Estland, Lettland och Litauen föreslår bland annat nya importbegränsningar för bränsle och sanktioner mot fler ryska banker, enligt Politico. Statsminister Ulf Kristersson (M), som på torsdagen gör toppmötespremiär i Bryssel, är positiv.

– Jag är helt öppen för att diskutera nya sanktioner, säger han till TT på väg in till mötet.

– Då är det viktigt att vi behåller enigheten i dem, att de blir verkningsfulla och att de verkligen efterlevs.

Orbán håller emot

I ett utkast till mötesuttalande från dagens EU-toppmöte heter det dock än så länge bara att EU "står redo att fortsätta" med sanktioner. Framför allt är det Ungern och premiärministern Viktor Orbán som håller emot och i stället talar om att EU borde upphöra med alla sina sanktioner redan från årsskiftet.

Trots det ungerska motståndet ser Kristersson ljust på framtiden för EU-sammanhållningen gentemot Ryssland.

– Man kan alltid se problem, men hittills har vi ju ändå lyckats ha väldigt stor enighet, säger han.

Även Iran är föremål för nya EU-sanktioner, som har antagits i rekordfart efter allt fler uppgifter om ryskt användande av iranska drönare i kriget i Ukraina.

Sanktionerna mot Iran rör totalt fem personer och tre företag eller organisationer, bland annat utpekade som ansvarig för drönarleveranser.

"Sanktioner i rekordtid"

"Iransanktioner i rekordtid! Efter samtal i tre dagar har EU-ambassadörerna enats om åtgärder mot enheter som levererar iranska drönar som drabbar Ukraina", skriver de ansvariga för höstens tjeckiska ordförandeskap i ministerrådet på Twitter.

Sanktionerna är i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU.

Det ryska drönaranvändandet i Ukraina har väckt allt större oro på sistone och togs i dag även upp på presskonferensen efter att Natochefen Jens Stoltenberg tagit emot statsminister Ulf Kristersson på Natohögkvarteret.

– Jag går aldrig in på detaljer i våra underrättelseuppgifter, men alla bevis pekar på att Iran förser Ryssland med de här drönarna, sade Stoltenberg, som dock var mer försiktig i frågan om huruvida det även gäller kortdistansrobotar.

Ukraina välkomnar besked

– Jag ger samma svar: Vi går inte in på detaljer. Men det är klart att vi noga övervakar vad som sker och tydligt uppmanar Iran att varken leverera drönare eller robotar.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba ser positivt på beskedet.

"Jag välkomnar EU:s skyndsamma respons efter min uppmaning i måndags att införa sanktioner mot Iran för att de hjälper Ryssland att döda ukrainare och skada vår energiinfrastruktur", skriver han på Twitter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!