Macron: Bygg ett starkare Europa

Tunga EU-ledare vill se ett starkare EU för att kunna hävda sig internationellt, bland annat tillsammans med Nato. Glöm inte samarbetet med USA, manar Sverige.

Frankrikes president Emmanuel Macron på väg in till tisdagskvällens EU-toppmöte i Slovenien.

Frankrikes president Emmanuel Macron på väg in till tisdagskvällens EU-toppmöte i Slovenien.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

EU2021-10-05 10:22

Frankrikes president Emmanuel Macron talar flitigt om ett EU som kan hävda sig globalt, både med och mot andra stormakter som Kina och USA.

– Vi måste bygga ett starkare Europa, säger Macron på väg in till tisdagskvällens arbetsmiddag i Slovenien med övriga EU-ledare.

Medhåll får han i vanlig ordning från EU:s rådsordförande Charles Michel.

– Vi måste vara kapabla att agera lite mer självständigt så att våra allianser blir ännu starkare. För starka allierade skapar starka allianser, säger Michel.

Enligt en EU-källa inne på mötet vill Michel bland annat få medlemsländerna att under kommande månader enas om en ny deklaration om hur samarbetet med militäralliansen Nato ska fungera. Ett särskilt EU-toppmöte om försvarsfrågor väntar sedan i mars 2022.

"Inte sluta sig"

Även statsminister Stefan Löfven ser behov av att EU flyttar fram sina globala positioner när Kina och Ryssland gör det. Men han betonar vikten av att ändå hålla dörrar öppna för samtal och samarbeten.

– I en globalisering, i den här tiden, så kan inte EU sluta sig. Vi måste naturligtvis stärka våra positioner, men inte på sådant sätt att vi sätter oss emot andra regioner. Vi måste utveckla samarbeten med Kina och USA, säger Löfven till TT och Ekot i Brdo.

Det utökade försvarssamarbete som exempelvis Frankrike trycker på för är han mer skeptisk till.

– Jag delar uppfattningen att vi måste stärka till exempel vår samarbetsförmåga vad gäller försvaret. Men vi menar att vi inte ska ha något överstatligt nytt EU-försvar. Det är inte vad vi är ute efter, säger statsministern.

Biden ringde upp

Toppmötet föregicks sent i måndags kväll av ett plötsligt telefonsamtal från USA:s president Joe Biden till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Halvtimmesdiskussionen, på Bidens initiativ, kan ses som en tydlig fredsinvit efter den uppmärksammade striden kring det nya säkerhetssamarbetet Aukus i Stillahavsområdet härom veckan.

Det lanserades gemensamt av USA, Australien och Storbritannien, utan att något på förhand berättades för övriga allierade inom Nato och EU. Inte minst i Frankrike var upprördheten stor, då Aukus medför att Australien säger upp ett tidigare mångmiljardavtal om köp av franska ubåtar.

"Röda linjer"

Nu betonar dock både Biden och von der Leyen nyttan av att arbeta tillsammans, exempelvis i att stå upp för mänskliga rättigheter i relationerna med Kina.

Stefan Löfven är inne på samma sak.

– Principen är enkel: man visar var de röda linjerna går – "det här står vi för" – men vi är också öppna för att diskutera vilka samarbeten vi kan ha. Att alltid söka samarbetsområden – det är viktigt, säger Löfven i Brdo.

Strategisk autonomi

Lanseringen av Aukus, men också kaoset kring USA:s plötsliga återtåg ur Afghanistan, har lett till nya franska framstötar om att EU måste stå starkare på egna ben när det gäller försvar och säkerhet, och inte bara förlita sig på USA.

Frankrike har länge tryckt på för vad man kallar en ökad "strategisk autonomi", där EU kan agera mer självständigt både militärt och industriellt.

Emmanuel Macron hoppas samtidigt kunna lämna trätan med USA bakom sig. Inför tisdagstoppmötet träffade han USA:s utrikesminister Antony Blinken i Paris och på kommande G20-toppmöte i Rom om en knapp månad räknar han med att träffa Joe Biden.

– Jag tror att det är rätt tillfälle för att se hur vi kan engagera oss igen. Det handlar om fakta och vad vi kan göra tillsammans, säger Macron i Slovenien.

Även Stefan Löfven vill se ny fart i samarbetet med USA.

– Man ska absolut inte tänka bort den transatlantiska länken. Den behöver förändras däremot, moderniseras och uppdateras. Det behöver EU och USA prata igenom, säger statsministern.

Fakta: EU-toppmöte i Slovenien

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlades under tisdagskvällen för en arbetsmiddag i Brdo utanför Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Med start från klockan 18.30 väntade en "strategisk diskussion om EU:s roll på den internationella scenen, i ljuset av händelser nyligen i Afghanistan, säkerhetssamarbetet Aukus och utvecklingen i vår relation med Kina", som EU:s rådsordförande Charles Michel uttrycker det i sin inbjudan. Några presskonferenser eller uttalanden efteråt var inte inplanerade.

Under onsdagen fortsätter sedan ledarna med att hålla ett särskilt toppmöte med ledarna för de sex EU-sugna grannländerna på västra Balkan: Serbien, Montenegro, Albanien, Nordmakedonien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!