Mutanklagade Kaili fortsatt häktad

Den grekiska EU-parlamentarikern Eva Kaili – i centrum för den stora muthärva som nystas upp i parlamentet – får sitta kvar i häkte efter ett domstolsbeslut.

EU-parlamentsledamoten Eva Kaili nekar till mutbrott. Arkivbild.

EU-parlamentsledamoten Eva Kaili nekar till mutbrott. Arkivbild.

Foto: EU-parlamentet/AP/TT

EU2022-12-22 12:55

Eva Kaili säger sig vara oskyldig till de anklagelser som kommit efter att belgisk polis slog till mot en rad platser i Bryssel i början av december.

Men torsdagens häktningsförhandling blev ett bakslag för den före detta vice talmannen i EU-parlamentet. I stället för elektronisk fotboja får hon sitta kvar häktad i åtminstone ytterligare en månad. Domstolen har dock inte tagit ställning i skuldfrågan, påpekar såväl åklagare som försvarare.

I samband med ett slags häktningsförhandling på torsdagen sade hennes advokat André Risopoulos att hon "samarbetar aktivt" med utredarna. En annan av hennes försvarare berättade på onsdagen att hon känner sig bedrövad och sviken av sin pojkvän, som också står anklagad.

Mutanklagelser

Polisens räder riktades mot en tidigare EU-parlamentsledamot från Italien och en parlamentsassistent. Assistenten är sambo med Eva Kaili.

Formellt gäller anklagelserna "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption". Enligt medieuppgifter handlar det om mutor från framför allt Qatar.

Eva Kaili har redan blivit av med sin post som en av EU-parlamentets 14 vice talmän och misstänks dessutom för oegentligheter i utbetalandet av ersättning till assistenter i parlamentet.

Grekisk utredning

Hennes sambo sitter också frihetsberövad efter ett motsvarande häktningsbeslut som fattades för en dryg vecka sedan. Det gör även den italienske ex-ledamoten Pier Antonio Panzeri.

Hans hustru och dotter är också misstänkta i fallet. De befinner sig i Italien och sitter i husarrest i hemmet utanför Bergamo i väntan på beslut om utlämning till Belgien.

I en separat brottsutredning i Grekland har Kailis och hennes sambos bankkonton spärrats. En tomt på 7 000 kvadratmeter på ön Paros de har köpt tillsammans har dessutom spärrats av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!