Nederländerna nominerar ny EU-kommissionär

Nederländerna nominerar den tidigare utrikesministern Wopke Hoekstra till att ersätta Frans Timmermans som EU-kommissionär, efter det att Timmermans lämnat toppjobbet för att åter bli politiker i Nederländerna.

Nederländernas tidigare utrikesminister Wopke Hoekstra har nominerats till ny EU-kommissionär efter Frans Timmermans. Arkivbild.

Nederländernas tidigare utrikesminister Wopke Hoekstra har nominerats till ny EU-kommissionär efter Frans Timmermans. Arkivbild.

Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

EU2023-08-25 15:28

– Jag tycker att vi har en stark kandidat i Hoekstra, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte på en presskonferens.

47-årige Hoekstra är en veteran inom nederländska kristdemokraterna (CDA) där han tidigare varit partiledare. På tisdag ska han träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera utnämningen till att ta över Timmermans post som klimatkommissionär, rapporterar nederländska medier.

CDA tillhör, precis som von der Leyen, den dominerande högergruppen, konservativa EPP.

Timmermans har tidigare haft den formella titeln förste exekutive viceordförande i EU-kommissionen, och bland annat ansvarat för miljö- och klimatinsatser inom EU. Han var ett toppnamn för uppdraget som EU-kommissionens ordförande, men stoppades efter en kontrovers med främst Polen och landets styrande parti Lag och rättvisa (PIS) sedan han uttryckt farhågor om den rättsliga utvecklingen i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!