Nya energiförslag att vänta från EU

Blir det något pristak på gas för att hantera energikrisen? Svaret är än så länge oklart, sedan EU-ledarnas toppmöte i Prag tills vidare bara enats om att be om nya förslag från EU-kommissionen. Nästa anhalt: nästa toppmöte.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska ta fram nya förslag för att få bukt med energisituationen i EU efter fredagens EU-toppmöte i Prag.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska ta fram nya förslag för att få bukt med energisituationen i EU efter fredagens EU-toppmöte i Prag.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

EU2022-10-07 10:41

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och hennes kommissionärer och tjänstemän får nu i uppdrag att jobba på. Nya förslag på energisidan ska tas fram till den 20-21 oktober då EU-ledarna möts på nytt, då i Bryssel.

Kommissionsbasen kommer att bygga vidare på ett brev som hon skickat till EU-ledarna inför fredagens toppmöte.

På sin presskonferens tar hon upp tre viktiga punkter:

– Först och främst behöver vi samordna våra inköp, för det behövs öppenhet och att vi litar på varandra kring de erbjudanden att köpa gas som vi får, så att vi inte bjuder över varandra, säger von der Leyen i Prag.

– Det andra är att tämja gaspriserna. Det kan göras på flera sätt: man kan ha en framförhandlad korridor med pålitliga leverantörer.

– Sedan kan man ha en tredje syn på gaspriset, på hur man delvis kopplar av gasprisets inflytande på sättandet av elpriset. Det kan vara ett första steg till en omfattande marknadsreform som vi ser framför oss, men först i början av nästa år, för det är en väldigt komplicerad process, förklarar EU-kommissionens ordförande.

"Mycket input"

Statsminister Magdalena Andersson (S) betonar att ingen hade räknat med beslut redan nu.

– De här informella mötena är ju inte möten där man fattar beslut, men däremot var det väldigt tydligt att vi ger ett uppdrag till Ursula von der Leyen att komma med tydliga förslag till nästa europeiska råd (det officiella namnet på EU:s toppmöten), säger statsministern efter mötet.

Många idéer finns i alla fall för von der Leyen att jobba med.

– Det har kommit jättemycket input under de här timmarna som vi har diskuterat, så det har hon fått, absolut, anser Andersson.

Detaljerna är dock statsministern försiktig med. Hon undviker att säga rakt ut om det exempelvis kan bli aktuellt med ett pristak på gas, som flera EU-länder i främst östra och södra Europa vill ha.

– Att vi kommer fram med åtgärder för att sänka gas- och elpriserna i Europa är ju väldigt tydligt. Sedan exakt vilka metoder man kommer att använda är något som kommissionen nu kommer att arbeta med, säger Andersson.

Skepsis om pristak

Pristakstanken har många vänner, men också många skeptiker. Rädslan finns för att ett pristak får gassäljarna att i stället vända sig åt andra håll.

– Kanske kommer vi få ett pristak, men ingen energi – för vi är inte de enda kunderna i världen. Vi måste vara väldigt försiktiga med vilka steg vi tar, säger till exempel Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel i Prag.

Kommissionsbasen von der Leyen betonar samtidigt vikten av att hålla ihop den inre marknaden och få alla att dra åt samma håll.

– Det är en åsikt som väldigt många delar. Den inre marknaden har upprepade gånger visat sig vara vår bästa tillgång. Det är av avgörande betydelse att vi har en rättvis konkurrens, säger von der Leyen.

Vill inte låna

För att finansiera allehanda åtgärder har EU-kommissionärer som inremarknadsansvarige Thierry Breton och ekonomiansvarige Paolo Gentiloni redan börjat tala om nya gemensamma upplåningar.

– Det är dåligt, anser Magdalena Andersson.

I stället konstaterar hon att det fortfarande finns pengar kvar i de fonder som lånades upp under coronakrisen.

– Där har vi ju faktiskt resurser som kommer att hjälpa länderna, säger Andersson.

Den kritik som den senaste tiden riktats mot att Tyskland aviserat gigantiska egna stöd, som andra länder kanske inte kan matcha, delar hon inte.

– Jag vet att det finns en frustration för att Tyskland har starkare statsfinanser än en del andra länder – men det är faktiskt en situation som man har satt sig i själv, säger statsministern i Prag.

Fakta: EU:s toppmöte i Prag

De 27 medlemsländerna i EU satt under fredagen samlade i ett informellt toppmöte i Prag, som är höstens ordförandeland i EU:s ministerråd.

Mötet inleddes vid 10-tiden med diskussioner om läget i Ukraina och avslutades cirka klockan 17 efter samtal om energin.

Statsminister Magdalena Andersson (S) representerade Sverige – sannolikt för sista gången, om Ulf Kristersson (M) lyckas få ihop en ny regering.

Nästa EU-toppmöte hålls redan om två veckor, den 20-21 oktober, i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!