Onsdagens upplaga av det årliga talet om läget i unionen innehåller inte särskilt många nyheter eller dramatiska utspel.
EU-basen von der Leyen är stolt över att samarbetet trots allt ändå fungerat när det gäller att hantera coronapandemin och hoppas nu på nya gemensamma kraftsamlingar mot annat som utmanar.
Det handlar till exempel om att utveckla och tillverka halvledare, något som det i dag råder stor brist på inom EU som en effekt av logistikproblem under pandemin.
– Många säger att "det här kommer inte att gå". Men låt oss vara modiga. Låt oss bli världsledande igen, säger von der Leyen.
Andra löften är fler insatser för att bekämpa skattefusk, lagförslag mot kvinnovåld, stöd för hotade journalister samt ett helt nytt system – döpt till Alma – som ska bli som en arbetsversion av studentutbytet Erasmus.
Momsfria vapen?
När det gäller den militära insatsstyrka som utrikeschefen Josep Borrell nyligen talat sig varm för nöjer sig von der Leyen med att säga att saken måste debatteras och att det finns mycket att göra på EU-nivå.
Men hon utlovar ändå ett särskilt EU-toppmöte om försvarsfrågor nästa vår och vill gärna se en framtida momsfrihet när EU-länder köper försvarsmaterial som utvecklats och tillverkats i unionen.
Det får både beröm och skäll från svenska ledamöter i EU-parlamentet.
– Hör ni vad hon säger? Vi ska börja subventionera krigsindustrin och sänka momsen på kanoner, fräser Malin Björk (V) på en digital pressträff.
– Positivt. Att ha en stark inhemsk försvarsindustri är viktigt för att kunna ha en stärkt oberoende försvarsförmåga, tycker däremot Sara Skyttedal (KD).
"Helt i vår linje"
EU-minister Hans Dahlgren (S) har en mer kluven syn på försvarsfrågorna.
– Vi tycker det är bra med försvarssamarbete inom EU och det kan säkert göras mer som är bra. Men när hon (von der Leyen) nu talar om att det behövs en europeisk försvarsunion så kan ju en del tolka det som att vi ska ha något slags europeiskt försvar. Och det är vi klart emot, säger Dahlgren på telefon till TT.
EU-ministern är annars nöjd med hur kommissionsordföranden betonar att länderna måste uppfylla rättsstats- och demokratiprinciper.
– Det är helt i linje med vår uppfattning om att regeringar som inte respekterar rättsstatens principer inte ska få lika mycket pengar. Det ska kosta att göra fel, säger Dahlgren, som inte ser något problem med att von der Leyen inte specifikt nämner den kritik på området som finns mot Ungern och Polen.
– Nej. De här delarna gäller alla. Det gäller varje enskild medlemsstat. Jag tycker det är bra att hon är generell där för det gäller alla, säger Dahlgren.
Paralympisk symbol
Ursula von der Leyen avslutar sitt tal med att lansera specialinbjudna italienskan Beatrice "Bebe" Vio som något av en symbol för det unga Europa.
Ben- och underarmsamputerade Vio vann paralympiskt guld i fäktning i somras och hyllas nu av EU-basen för sitt sätt att inte ge upp.
– Det här är andan hos nästa generation. Låt oss inspireras av Bebe, som visat att vi kan bli vad vi vill. Det är det som är Europas själ. Det är Europas framtid, säger von der Leyen i Strasbourg.
Rättad: I en tidigare version fick den svenska EU-parlamentarikern Jessica Stegrud fel partibeteckning i en faktaruta.