Nya sanktioner mot tv-bolag och drönare

Nu är det sluttittat även på ryska Kanal ett, NTV, Rossija och Ren TV i EU. Tv-bolagen dras in i EU:s nionde sanktionspaket för Rysslands krig i Ukraina, tillsammans med banker och ännu fler personer.

Ökände ryske tv-journalisten Dmitrij Kiseljov har funnits på EU:s sanktionslista ända sedan 2014. Nu placeras även hela tv-kanalen Rossija|1 där, tillsammans med tre andra ryska kanaler. Arkivfoto.

Ökände ryske tv-journalisten Dmitrij Kiseljov har funnits på EU:s sanktionslista ända sedan 2014. Nu placeras även hela tv-kanalen Rossija|1 där, tillsammans med tre andra ryska kanaler. Arkivfoto.

Foto: RU-RTR/AP/TT

EU2022-12-16 14:16

Det nionde paketet spikades ihop sent i torsdags när EU-ländernas ambassadörer samlades parallellt med stats- och regeringschefernas toppmöte i Bryssel.

Formellt blev allt klart vid lunchtid på fredagen, även om de exakta detaljerna blir offentliga först när de publicerats i EU:s officiella kanaler.

I ett pressmeddelande från ministerrådet läggs ändå huvudlinjerna ut: bland annat rör sanktionerna en stor mängd ytterligare varor som nu beläggs med exportförbud till Ryssland. Där ingår allt från kemikalier och radionavigeringsutrustning, till elektronik och drönare. Ytterligare 168 företag eller organisationer placeras på sanktionslistan.

Listas gör även den ryska regionala utvecklingsbanken och fyra stora tv-kanaler: NTV/Mir, Rossija 1, Ren TV och Kanal ett (Pervyj kanal). Att eventuella utsändningar stoppas i EU innebär dock inte att deras journalister hindras från att arbeta i eller rapportera från olika EU-länder.

Mer kontroversiellt har det varit att det införs en möjlighet till vissa undantag för att låta personer på sanktionslistan använda vissa tillgångar, trots att de redan frysts. Det handlar emellertid bara om personer som haft "betydande roller" inom den internationella handeln med livsmedel och jordbruksprodukter, inklusive konstgödsel, innan de sattes upp på sanktionslistan. Avsikten är bland annat att betona att EU inte har sanktioner mot export av ryskt livsmedel och konstgödsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!