Parlamentet i Nordmakedonien är på väg att rösta om en uppgörelse som gör att dörren äntligen kan öppnas för att dra igång de medlemskapsförhandlingar med EU som både Nordmakedonien och Albanien varit utlovade i flera år.
EU-kommissionen håller tummarna. Ordförande Ursula von der Leyen är själv på plats i Skopje.
– Så att ni kan höra direkt från mig hur Europa väntar på er – och hoppas att ni ska ta ännu ett steg mot EU, talar von der Leyen i parlamentet.
Även USA vill se en lösning.
"I det här kritiska läget i Europas historia, präglat av Rysslands oberättigade aggression mot Ukraina, är det avgörande att Albanien och Nordmakedonien rör sig framåt på vägen till EU för att stärka sammanhållningen och motståndskraften på hela den europeiska kontinenten", skrev utrikesminister Antony Blinken och EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett gemensamt uttalande i helgen.
Gamla tvister
Nordmakedoniens medlemskapsförhandlingar blockerades först i många år av Grekland som inte gav med sig förrän grannlandet gick med på att byta namn från Makedonien till Nordmakedonien. När den tvisten var klar kom i stället protester från Bulgarien, kring en infekterad träta om språk och historia.
Efter intensivt medlande från Frankrike har dock Bulgarien nu sagt ja till att lyfta sitt veto – om även nordmakedonerna går med på den uppgörelse som det nu ska röstas om.
– Många av er är, förståeligt nog, frustrerade över att ni ännu inte kunnat inleda medlemskapsförhandling. Och det är jag också. Men ni har aldrig gett upp. Och tillsammans ska vi göra den här drömmen till verklighet, säger von der Leyen i Skopje.
Mycket återstår
Oppositionen i Nordmakedonien väntas säga nej till uppgörelsen. Regeringen och presidenten hoppas ändå på ett ja.
– Det är inte en historisk seger, som ena sidan säger, men inte heller ett historiskt misslyckande, som sägs av de andra, sade president Stevo Pendarovski i förra veckan, enligt nyhetsbyrån AP.
Även om medlemskapsförhandlingar med EU kan inledas väntas det fortsatt dröja många år innan Nordmakedonien eller Albanien kan anses redo för medlemskap. Exempelvis är grannländerna Montenegro och Serbien fortfarande minst fem år från medlemskap, trots att de förhandlat sedan 2012 respektive 2014.