Orbán: Vi har en fredsstrategi

Ungerns premiärminister Viktor Orbán slår tillbaka mot kritiken mot hans möte med Rysslands president Vladimir Putin. –Ni har en krigsstrategi, vi har en fredsstrategi, säger Orbán i Bryssel.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

EU2023-10-26 16:03

På väg in till EU-ländernas toppmöte har den ungerske premiärministern inga problem med att förklara sitt möte med Putin i Peking i förra veckan.

– Ryssland och Ungern har en gemensam granne: Ukraina. Vi har en fredsstrategi så vi vill hålla alla kommunikationskanaler öppna, säger Orbán.

Långt ifrån alla hans kollegor på toppmötet skulle dock göra detsamma.

– Putin är en krigsförbrytare. Jag ser ingen anledning i att träffa honom – men alla tar naturligtvis sina egna beslut, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas på en pressträff inför mötet, där hon varnar för att den ryske presidenten mest är ute efter att splittra EU-länderna.

– Han har överraskats negativt över att vi är så eniga. Låt honom fortsätta vara det, säger Kallas.

Även om veckans EU-toppmöte domineras av konflikten i Mellanöstern är Ukraina stadigt på agendan, bland annat i form av ett digitalt framträdande från president Volodymyr Zelenskyj. Både Kallas och statsminister Ulf Kristersson (M) är noga med att betona att EU kan hantera båda kriserna samtidigt.

– Sedan förstår ju alla att när det händer allvarliga saker på andra ställen så flyttar en del av vårt mentala fokus. Det är inte alls konstigt, men jag tror att vi är kapabla att ha två tankar i huvudet, säger Kristersson på väg in till mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!