Plikten framför allt när Sverige röstar i EU

Plikt och vana är vad svenskarna ser som främsta skäl till att rösta i EU-valet, enligt en ny europeisk opinionsmätning. Över 80 procent lovar att rösta, om valet skulle hållas nu.

Rösträkning i Malmö under EU-valet 2019. Om ett år är det dags igen. Arkivfoto.

Rösträkning i Malmö under EU-valet 2019. Om ett år är det dags igen. Arkivfoto.

Foto: Johan Nilsson/TT

EU2023-06-06 13:50

I det senaste EU-valet år 2019 röstade bara 55 procent av de röstberättigade i Sverige. Det var visserligen en ökning för tredje EU-valet i rad, men ändå en bra bit under siffrorna i riksdagsvalen, som stadigt ligger över 80 procent.

Skulle det vara EU-val just nu hävdar ändå 83 procent av drygt 1 000 tillfrågade svenskar i en färsk EU-gemensam undersökning att de "troligen" skulle rösta i valet. Det är rejält över EU-snittet på endast 67 procent.

Svenskarna skiljer sig också från genomsnittet i Europa när det gäller anledningen att rösta. På frågan om vad man tror är det viktigaste skälet till att rösta i EU-valet hamnar "viljan att förändra" i topp i hela EU, med stöd från 51 procent av de tillfrågade. I Sverige landar dock förändringsviljan bara på fjärde plats på 29 procent, bakom såväl vanan att rösta i val (36 procent) och framför allt att man ser det som sin plikt (38 procent).

I den så kallade Eurobarometern har totalt över 26 000 européer tillfrågats inför nästa års EU-val. 70 procent av de tillfrågade svenskarna ser det som viktigt att rösta i det valet, 64 procent är något eller mycket intresserade av valet och lika många har en företrädesvis positiv bild av EU.

Fakta: Svenskarna om EU-valet

I EU-parlamentets senaste Eurobarometer har 26 376 personer i mars 2023 intervjuats i de 27 EU-länderna, varav 1 022 svenskar.

Här är några av resultaten:

41 procent av svenskarna tycker att utvecklingen i EU går i rätt riktning – och lika många tycker tvärtom. Totalt i hela EU är synen mer kritisk: 32 procent svarar rätt riktning, 47 procent fel.

Bara 23 procent av svenskarna tycker att utvecklingen i hemlandet går i rätt riktning. 71 procent tycker att det går åt fel håll. Här har EU som helhet inte riktigt lika negativ syn: 26 procent rätt riktning, 61 procent fel.

97 procent av svenskarna stöder helt eller delvis EU:s stöd till Ukraina.

43 procent av svenskarna tycker att EU-parlamentet borde spela en viktigare roll, medan 37 procent tycker tvärtom.

71 procent ser optimistiskt på EU:s framtid, 26 procent pessimistiskt.

Källa: Eurobarometern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om