Polen och energikris hett för Löfven och Merkel

Heta duster väntas om Polen, rättsstatsprinciper och höga energipriser när EU-ländernas ledare samlas till toppmöte i Bryssel. Statsminister Stefan Löfven (S) uppger sig vara "djupt orolig" över utvecklingen i Polen efter en dom som utmanar EU-rätten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven vid ett av fjolårets EU-toppmöten. Nu kan båda göra sin sista toppträff på EU-nivå när stats- och regeringscheferna samlas i Bryssel under torsdagen och fredagen. Arkivbild.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven vid ett av fjolårets EU-toppmöten. Nu kan båda göra sin sista toppträff på EU-nivå när stats- och regeringscheferna samlas i Bryssel under torsdagen och fredagen. Arkivbild.

Foto: John Thys/AP/TT

EU2021-10-20 11:31

– EU-kommissionen och EU-domstolen måste agera, säger Löfven i riksdagens EU-nämnd under samrådet inför mötet som hålls torsdag och fredag.

På agendan i Bryssel den här veckan finns ett antal rejält heta frågor. Rättsstatsläget i Polen har blivit akut, med en infekterad strid om huruvida polsk lag ska gå före EU-lag och vad det i så fall innebär. En stor majoritet av övriga EU-länder vill att EU-kommissionen agerar mot Polen och vill ha besked av ordförande Ursula von der Leyen om vad hon planerar.

Energipris

De stigande energipriserna ska också avhandlas. Länder som Ungern och Polen trycker på för att prisläget måste följas av att EU skruvar ner sina klimatambitioner.

Stefan Löfven varnar för att slå in på den vägen.

– De höga energipriser vi ser i dag får inte tas till intäkt för att backa om klimatomställningen, det vore helt fel. Omställningen minskar beroende av fossila bränslen och rysk naturgas, säger Löfven i EU-nämden.

Han understryker att de höga energipriserna dock är ett problem som måste hanteras, då de drabbar både företag och privatpersoner. De verktyg som kommissionen har föreslagit, till exempel tillfälliga skattesänkningar, är att rekommendera, enligt Löfven. EU ska inte börja överväga att, med EU-pengar, dela ut någon slags checkar till medborgarna i medlemsländerna för att avlasta deras energi- och elräkningar.

Dra inte ner

EU-kommissionen har också varnat för att dra ner på klimatkraven.

– 90 procent av den naturgas som vi använder är importerad, liksom 97 procent av oljan, medan de förnybara bränslena är hemgjorda. Övergången till en ren energi är inte bara livsviktig för vår planet utan också avgörande för vår ekonomi och vår motståndskraft mot prischocker, betonade ordförande von der Leyen i en debatt i EU-parlamentet.

Mötet lär bli det sista för avgående statsministern Stefan Löfven (S) – och även för tyska Angela Merkel.

Sista mötet

Löfven ska ju ersättas när en ny partiledare valts vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg den 3-7 november. Om hans ersättare – troligen finansminister Magdalena Andersson – också kan väljas till statsminister av riksdagen väntas hon göra toppmötesdebut på EU-nivå i Bryssel den 16-17 december.

Sannolikt kommer då även Tyskland att representeras av en ny ledare efter Angela Merkel, om SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz – också han just nu finansminister – hinner bygga en ny koalition innan dess.

Fakta: EU-toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på torsdagen för ett ordinarie toppmöte i två dagar.

Mötet inleds klockan 15 på torsdagen, inledningsvis med diskussioner om läget på energimarknaden, covid-19-situationen och rättsstatsproblematiken i Polen.

Därefter samlar rådsordförande Charles Michel deltagarna till en särskild fotosession, med anledning av att toppmötet sannolikt är det sista för såväl statsminister Stefan Löfven som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Torsdagen avslutas sedan med en arbetsmiddag då handels- och utrikesfrågor ska avhandlas.

På fredagen diskuterar ledarna därefter läget på migrationssidan och digitaliseringen.

Källa: Europeiska rådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!