I många år har krav framförts – främst från EU-länderna i nordväst – om att ställa hårdare demokratiska och juridiska villkor för utbetalningen av EU-medel.
Mycket beror på kritiken över utvecklingen i länder som Polen och Ungern, där diverse åtgärder de senaste åren flitigt har anklagats för att öka den politiska styrningen av rättsväsendet och begränsa yttrande- och föreningsfrihet.
Resultatet blev till sist en ny regel som ska göra det möjligt att stoppa pengaflödet om det anses vara risk för "missbruk av EU-medel".
"Adekvat grund"
Den nya regeln är helt ok, fastslår nu EU:s domstol.
"Denna mekanism har antagits på adekvat rättslig grund. . . Framför allt ryms den inom gränserna för de befogenheter som unionen har tilldelats", heter det bland annat i ett utslag på onsdagen där man avvisar Polens och Ungerns gemensamma försök att stoppa regeln.
EU-minister Hans Dahlgren (S) är nöjd över att EU-kommissionen nu ges ett starkare vapen för att agera.
– Det här är oerhört viktigt. Det kommer helt enkelt att kosta att göra fel. Det är något som vi har slagits för från svensk sida och vi är glada över att EU-domstolen ger grönt ljus, säger Dahlgren till TT.
EU agerar?
Han räknar nu med att EU-kommissionen "kavlar upp ärmarna".
– Nu kan man skrida till verket. Så fort de har gjort färdigt sitt arbete så går de till ministerrådet och föreslår de ingrepp som de tycker är motiverade, säger Dahlgren.
Kommissionsordförande Ursula von der Leyen lovar också att saker ska börja ske.
"Vi kommer under de närmaste veckorna att anta riktlinjer som ger klarhet i hur vi i praktiken kommer att använda oss av mekanismen", säger von der Leyen i ett pressmeddelande.
När någonting kommer att ske är dock fortsatt oklart. Kommissionen har fått kritik för att inte ha agerat tidigare, men säger nu sig vilja analysera domen innan man går vidare.
Protester i öst
Polen och Ungern fnyser samtidigt som väntat åt den Luxemburg-baserade domstolens utslag.
"Levande bevis på att Bryssel missbrukar sin makt", skriver Ungerns justitieminister Judit Varga på Twitter, enligt nyhetsbyrån AFP.
– En dyster dag för historieböckerna. Från ett frihetens område håller EU på att förändras till ett område där det går att använda olagligt våld för att ta den här friheten från medlemsländerna, säger polske kollegan Zbigniew Ziobro enligt nyhetsbyrån AP.
Hans Dahlgren är inte förvånad.
– De kommer naturligtvis inte att gilla det här. Men det är mycket stora pengar det handlar om och som de skulle gå miste om i fall den här mekanismen utlöstes för deras del. Jag tror att de måste tänka sig för både en och två gånger, säger EU-ministern till TT.
"På tiden"
Svenska ledamöter i EU-parlamentet är glada.
"Det var ta mig fasiken på tiden. Nu är det slut på långbänken, nu är det fritt fram för EU att ekonomiskt straffa de länder som bryter mot rättsreglerna. Polen och Ungerns motstånd mot EU har nått vägs ände", skriver Abir Al-Sahlani (C) i ett pressmeddelande.
"EU är ett samarbete, inte en bankomat. Så enkelt är det", hälsar kollegan Karin Karlsbro (L) via SMS.