"Putin måste straffas"

Som på Sovjettiden, rasar ledamöter i EU-parlamentet om Rysslands deporteringar av barn från Ukraina. –Putin måste straffas, säger svenske David Lega (KD).

Ett förstört foto på Rysslands president Vladimir Putin på marken utanför ett fängelse i Cherson-regionen i Ukraina. Arkivfoto.

Ett förstört foto på Rysslands president Vladimir Putin på marken utanför ett fängelse i Cherson-regionen i Ukraina. Arkivfoto.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

EU2023-04-19 13:00

Samstämmigheten dominerar stort när EU-parlamentet debatterar de ryska deportationerna och arresteringsordern mot president Vladimir Putin.

Några på plats kan till och med rent konkret hänvisa till hur historien upprepar sig. Putins företrädare i Moskva har agerat på liknande sätt förut.

– Min mamma var nio år när Stalins kommunister deporterade henne och hennes familj till Sibirien, bara för att de var lärare. Bara halva familjen kom tillbaka. Hon hade aldrig kunnat föreställa sig att deportationerna skulle återvända till Europa igen, talar litauiska ledamoten och förra försvarsministern Rasa Jukneviciene.

Samstämmigheten märks också när både EU-minister Jessika Roswall (M) och svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) tar upp samma deporterade ukrainska tolvåring i sina respektive inlägg:

– De sade att ingen behövde mig, citeras pojken av både Roswall och Fritzon.

– Putin stoppar inte för något när det gäller att förstöra Ukraina som nation. EU måste stå enat och undersöka alla medel för att få hem de här barnen: hem till Ukraina, hem till Europa, säger i sin tur David Lega (KD) i debatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!