Med en hel rad nya förslag hoppas EU-kommissionen kunna stärka sitt antikorruptionsarbete. Bland annat handlar det om att få EU-länderna att gå med på ett nytt sanktionssystem, där korrupta personer och organisationer över hela världen ska kunna få sina eventuella EU-tillgångar frysta och vägras inresa till unionen.
– Det här antikorruptionspaketet visar att vi är fast beslutna att bekämpa korruption både hemma över hela världen, säger utrikeschefen Josep Borrell på en presskonferens i Bryssel.
"Dödar demokrati"
Kollegan Vera Jourová, ansvarig för värderingar och öppenhet, jämför med hanteringen av cancer.
– Korruptionen dödar vår demokrati, vår tilltro till demokratiska institutioner, säger hon.
Inom EU föreslås därför att betydligt fler brott än bara mutor ska bli så kallade EU-brott och därmed öka samordningen och kraven när det gäller utredning och bestraffning.
Inrikeskommissionär Ylva Johansson ser korruptionskampen som helt nödvändig när det gäller att bekämpa organiserad brottslighet och skjutningar och sprängningar i exempelvis Sverige.
– För att vara ärlig tror jag att vi ibland är naiva när det gäller korruption och hur vanligt det är, på alla nivåer, säger Johansson på en pressträff med TT och andra nyhetsbyråer.
Dags för Sverige?
Bland annat trycker hon nu på för att även Sverige ska ansluta sig till Eppo-samarbetet kring en gemensam EU-åklagare, som framför allt granskar korruption.
– Sverige borde verkligen ansluta sig till Eppo. Det är en väldigt bra idé som skulle gynna både Sverige och resten av EU, säger Johansson i Bryssel.
Eppo skapades 2017 och samlar 22 av 27 EU-länder. Utöver Sverige står tills vidare även Ungern, Polen, Danmark och Irland utanför.