Talman Roberta Metsola har snabbt plockat fram ett 14-punktsprogram för att försöka förhindra en upprepning av det som i en månad nu fullständigt dominerat allt snack i parlamentets korridorer.
Den 9 december slog belgisk polis till mot diverse kontor i Bryssel, framför allt med kopplingar till två små samhällsorganisationer, som i sin tur har nära kopplingar till en nuvarande och en tidigare ledamot i EU-parlamentet.
Sedan dess sitter fyra personer i häkte, anklagade för korruption och pengatvätt. Däribland finns italienske förre EU-parlamentsledamoten Gian Antonio Panzeri och den nuvarande ledamoten Eva Kaili, en grekisk tv-journalist som gjort politisk karriär inom socialistpartiet Pasok, först i hemlandet och sedan 2014 i EU-parlamentet.
"För pengarna"
Enligt utredarna ska stora pengasummor och gåvor ha delats ut i syfte att påverka beslut i EU-parlamentet. I belgisk press har framför allt Qatar men också Marocko pekats ut som ansvariga. Motsvarande 15 miljoner svenska kronor har beslagtagits från de inblandade – däribland flera miljoner i en resväska hos Kailis far.
Grekiskan, som hastigt sparkats från sin post som vicetalman i EU-parlamentet, hävdar dock att hon är oskyldig och skyller på sin italienske sambo, som också är en av de häktade. Han leder en av de misstänkta organisationerna och är samtidigt assistent åt en av Kailis italienska socialistkollegor i parlamentet, Andrea Cozzolino.
– Jag gjorde det för pengarna, ska sambon ha erkänt i polisförhör enligt tidningarna La Repubblica och Le Soir.
Stoppar dubbeljobb?
Talman Metsola vill nu bland annat stoppa tidigare EU-parlamentsledamöter från att jobba som lobbyister – oavsett om det är företag, stater eller samhällsorganisationer – under minst två år efter att de lämnat parlamentet. Ex-ledamöter ska heller inte längre få några permanenta inträdestillstånd till lokalerna. Andra förslag är att stoppa assistenter från att samtidigt leda organisationer och kräva att alla ledamöter och assistenter ska redovisa vem de träffar i diskussioner om pågående lagstiftning.
– Vi kommer att stärka integriteten, oberoendet och ansvarstagandet. Vårt mål är att jobba snabbt. De här omedelbara reformerna är de första stegen för att återuppbygga förtroendet för beslutsfattandet i EU, sade Metsola efter att ha presenterat sina förslag för parlamentets gruppledare i förra veckan.
"Stora brister"
Mottagandet har dock varit ljummet. Michiel van Hulten, Europachef för antikorruptionsorganisationen Transparency International, kallar visserligen förslaget för ett "stort steg i rätt riktning", men konstaterar också att det innehåller "stora brister".
"Parlamentet fortsätter att förlita sig fullt ut på att man själva uppfyller reglerna. Det fungerar inte. Vi behöver en oberoende övervakning från utsidan", skriver van Hulten i ett pressmeddelande.