Först kom beskedet från EU på fredagseftermiddagen: riktade sanktioner införs mot både den ryske presidenten och utrikesministern.
Storbritannien meddelade samma beslut strax efteråt. Senare på kvällen sade president Joe Biden genom Vita huset att även USA inför sanktioner mot de två.
Däremot inför EU inte resesanktioner mot Putin och Lavrov, då möjligheten ska ges för dem att kunna resa till förhandlingar.
I Vita husets besked hålls det öppet för införda reserestriktioner.
Enat EU
EU:s utrikesminister fastslog det som unionens stats- och regeringschefer i princip enades om i torsdags.
Och så lade man till två blytunga namn på listan: Rysslands president Vladimir Putin och hans utrikesminister Sergej Lavrov.
– Putin och Lavrov är sanktionerade nu, efter det här beslutet. Deras tillgångar fryses, berättar Linde på väg ut från mötet i Bryssel.
Hon är mycket nöjd med EU-ländernas samlade sanktionsbeslut, med ett omfattande paket av sanktioner.
– Det här är det historiskt största som vi har tagit någon gång. Vi kom också överens om att vi troligen behöver ta ytterligare paket och att vi också behöver ta paket mot Belarus. Det har skett attacker från deras territorium och det är brott mot internationell lag, säger utrikesministern.
Ovanlig straffåtgärd
Att en president och en utrikesminister drabbas är oerhört ovanligt. Men det är inte unikt. Exempelvis är Belarus president Aleksandr Lukasjenko sedan länge på EU:s sanktionslistor. När det gäller Ryssland är dessutom omständigheterna så speciella.
– Det är så exceptionellt med den här massiva invasionen över hela Ukraina. Man bombar, ger sig på civila, bombar flygplatser, går in i en attack mot ett annat land på ett sätt som faktiskt inte skett sedan andra världskriget (i Europa), säger Linde.
Att Putin och Lavrov inte resestoppas beror på fortsatta förhoppningar om någon form av diplomati.
– Den ukrainska ledningen ser ju vad som händer. De hoppas ändå att man ska få ett slut på det här och då måste man låta Lavrov och Putin kunna resa, säger Linde.
"Extremt tuffa"
De nya sanktionerna mot Ryssland beskrivs som ett "massivt" paket. Ändå finns kritik om att EU gjort för lite, ännu en gång.
Men Linde håller inte med.
– Det är ju de tuffaste sanktionerna som EU tagit över huvud taget. Det är inom områden som energi, transporter, teknik. Man kommer att stoppa möjligheten att få importera till exempel halvledare och sådant man behöver till flygplan. Det är listningar av ytterligare personer, man stänger delar av finansmarknaden. Det är extremt tuffa sanktioner, anser Linde.
TT: Moskvabörsen stiger kraftigt. Är inte det ett misslyckande för EU?
– Det stiger från att ha sjunkit 50 procent i går. Nu har det gått upp till att ha sjunkit lite drygt 30 procent. Så den har ju sjunkit kraftigt (ändå), säger utrikesministern.
Ingen Swift?
Alla detaljer i sanktionspaketet har ännu inte hunnit offentliggöras. Samtidigt är arbete igång redan nu med att förbereda ännu ett sanktionspaket för att gå ännu längre.
Än så länge har EU inte valt att koppla loss Ryssland från det internationella finansiella transaktionssystemet Swift – sannolikt av oro för vad det kan få för konsekvenser för ryska gasleveranser till EU-länder.
Sverige har dock inget emot att åtgärder sätts in även mot Swift.
– Det är inte helt borta från bordet, men en invändning som ett antal länder har är att när man har haft den typen av sanktioner i andra länder så har det slagit väldigt hårt mot civilbefolkningen, som inte kunnat skicka pengar till sina släktingar, säger Linde i Bryssel.