Nio bastanta herrar i mörka kostymer håller presskonferens tillsammans för att markera sitt motstånd mot den asyl- och migrationspakt som i snart tre år stötts och blötts av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer. Alla tillhör de EU-parlamentets yttersta högerflygel och de är inte förtjusta i sina kollegor.
– Den europeiska eliten kommer alltid med samma lösning: mera EU, mera byråkrati, mera centralisering och bara mindre demokratiskt makt, fräser Tom Vandendriessche från belgiska Vlaams Belang.
– Vi har en majoritet i det här parlamentet som uppenbarligen inte bryr sig om våra rättigheter. Min uppmaning till alla är att byta ut dem innan de byter ut oss, säger Cristian Terhes från rumänska Kristdemokratiska nationella bondepartiet, PNTCD.
Regeringspartier
Partierna här samlar bara 78 av 705 ledamöter i EU-parlamentet och stod på den förlorande sidan när de större partigrupperna till både höger, mitten och vänster enades om sin syn på migrationspakten.
Ändå hoppas ytterhögern fortfarande kunna påverka när medlemsländerna i ministerrådet härnäst ska säga sitt om pakten. Bland de tio på presskonferensen finns företrädare för regeringspartierna i såväl Ungern som Polen. Man anförs dessutom av Charlie Weimers från SD, som uttalat varnat för att man kan tänka sig att fälla den M-ledda svenska regeringen om man inte får som man vill.
– Sveriges migrationsminister har lovat oss att EU-parlamentets förslag inte kommer att bli slutresultatet efter trilogen (slutförhandlingarna). Så vi är ganska hoppfulla om att kunna röra det här i rätt riktning, säger Weimers på presskonferensen.
Oro för krisläge
Asyl- och migrationspaktens huvudnummer är en tuffare kontroll vid EU:s yttre gränser, ökat fokus på hemskickande av personer som inte har rätt att stanna och en "solidaritet" mellan medlemsländerna för att hjälpa varandra när trycket är hårt.
Det sistnämnda är i första hand frivilligt, men kan bli obligatoriskt i ett krisläge. Weimers tror dock att det läget snabbt kommer att infinna sig och befarar att EU-kommissionen kommer att tvinga medlemsländerna att ta emot asylsökande.
– Det vill vi stoppa. Vi vill försäkra oss om att det inte i ett senare skede i EU:s domstol kan tolkas som att det är möjligt, säger Weimers till TT och andra svenska journalister på plats på presskonferensen.
Strid på låtsas?
Weimers är starkt kritisk mot den del av pakten som parlamentskollegan Tomas Tobé (M) förhandlat fram. Andra kollegor är emellertid inte övertygade om att den striden är särskilt allvarlig.
– Det är en låtsaskonflikt och ett säkert sätt för SD att få mediautrymme, anser Malin Björk (V).
Också hon är kritisk till pakten, men från ett helt annat håll, då hon anser att den kommer att "cementera" en alltför hård inställning till asyl och migration. Och hon befarar att motståndarna kommer att knuffa på den ytterligare i den riktningen.
– De har ju vind i seglen. SD vet ju att det här kommer att gå deras väg. Vår migrationsminister behöver inte vara särskilt orolig. Det har ju lagt upp det för att de ska förhandla med (Italiens premiärminister Giorgia) Meloni och (Ungerns premiärminister Viktor) Orbán och andra, säger Björk till TT.