Åskan hänger i luften och mörka moln syns över himlen när Sloveniens regering tar emot EU-kommissionen i Brdo utanför huvudstaden Ljubljana.
Spänningen känns även rent politiskt. Det lilla Slovenien, med runt två miljoner invånare, firade nyligen sin 30-åriga självständighet mitt under en hätsk politisk kamp mellan den styrande högerkoalitionen och olika vänster- och mittenpartier i opposition .
Oppositionen har tidigare i år försökt försökt få igenom både en misstroendeomröstning och ett krav på riksrätt mot premiärminister Janez Jansa, men fått ge sig med knapp marginal.
Pekpinnar från EU
Inte minst pressfriheten väcker debatt. Hätska ord från Jansa och hans regering mot journalister och mediebolag har fått Europarådet att agera.
"Regeringsmedlemmar måste hålla sig ifrån att göra stigmatiserande och missledande kommentarer om arbete inom civilsamhället och borde offentligt fördöma när andra uttalar sådant", sade Europarådets människorättskommissionär Dunja Mijatovic för några veckor sedan.
I Brdo är medieläget också något som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gång på betonar.
– Förtroendet för våra institutioner är vår främsta tillgång: förtroendet för fria, oberoende och tillräckligt finansierade massmedier, fastslår von der Leyen på en presskonferens tillsammans med Jansa.
Strid med nyhetsbyrå
Just finansieringen av massmedierna är en särskilt tvisteämne i Slovenien, där landets statliga nyhetsbyrå länge varit indragen i en pengastrid med regeringen. Ett sätt att pressa nyhetsbyrån, anser kritikerna.
Inte alls, hävdar Jansa.
– I Europa så betalar vi våra räkningar när vi får dem. Vårt problem med nyhetsbyrån är att vi behöver ett sådant dokument så vi kan betala. Men förhoppningsvis är det här på väg att lösa sig nu, säger premiärministern.
Ungern och Polen
Jansa gör sin tredje runda som premiärminister och har varit flitigt omstridd. Han var en av förre USA-presidenten Donald Trumps främsta anhängare i EU och bjuder ofta själv på slagkraftiga politiska svingar i uttalanden och via Twitter.
Sina politiska motståndare på hemmaplan har han kallat för "kaviar-socialister", samtidigt som han när allt varmare kontakter med regeringarna i Ungern och Polen – som stadigt grälat med övriga EU under de senaste åren.
Liksom regeringarna i Budapest och Warszawa trycker han hårt på vikten av att alla medlemsländer i EU fortsatt får vara olika.
– Vi är alla en del av den europeiska kulturen, men vi har olika bakgrund. Den som tycker att EU om några år ska bli en smältdegel där vi alla tycker lika borde tänka om, säger Jansa i Brdo.